Celebs

Sterren laten R. Kelly vallen: nu zegt ook Lady Gaga sorry voor duet

Sterren laten R. Kelly vallen: nu zegt ook Lady Gaga sorry voor duet

Vijf jaar geleden nam Lady Gaga met R. Kelly het ­duet ‘Do What You Want (With My ­Body)’ op. Nu laat ze het nummer van iTunes en alle streamingdiensten ­verwijderen Foto: John Shearer/Invision/AP

Al jaren wordt r&b-ster R. Kelly (52) beschuldigd van seksueel misbruik, maar nu pas laten ook collega-sterren de man vallen. Dankzij een documentaire die hem ook een nieuw gerechtelijk onderzoek kost.

“Sorry voor mijn slechte oordeel van toen ik jong was. Sorry dat ik me niet eerder uitsprak.” Met die woorden neemt Lady Gaga afstand van R. Kelly, met wie ze vijf jaar geleden nog het ­duet Do What You Want (With My ­Body) opnam. Nu laat ze het nummer van iTunes en alle streamingdiensten ­verwijderen. Mét haar excuses.

Do What You Want (With My ­Body) Video: YouTube

Ook Mathew Knowles, de vader van Beyoncé, zegt nu allang argwaan te hebben gekoesterd tegenover Kelly. Toen zijn dochters met Destiny’s Child in overleg waren met Kelly voor een mogelijke samenwerking, liet de vader zijn meisjes, toen een jaar of zestien, nooit alleen naar hem toe gaan. “Zelfs als ze naar het toilet moesten, ging mijn vrouw Tina met ze mee. We ­verloren ze geen seconde uit het oog.”

Ook actrice Jada Pinkett Smith keerde zich een paar dagen geleden tegen de zanger van hits zoals I Believe I Can Fly, If I Could Turn Back the Hands of Time en The World’s Greatest. Op de sociale media vroeg ze zich af hoe mensen nog naar de muziek van R. Kelly konden luisteren nadat zulke verschrikkelijke dingen over hem aan het licht kwamen. Pinkett Smith verwees daarmee naar de zesdelige documentaire Surviving R. Kelly. Die wordt uitgezonden op de Amerikaanse betaalzender Lifetime en bevat een vijftigtal getuigenissen van, hoofdzakelijk, vrouwen die met het misbruik van de artiest te maken kregen. Nagenoeg geen enkele grote collega-ster werkte aan het programma mee. Behalve zanger-producer John ­Legend: “Ik geloof deze vrouwen. Het was geen moeilijke beslissing om hieraan mee te werken.”

Zijn moed én getuigenis halen nu ook andere collega-artiesten over de streep om de waarheid te onthullen. Een waarheid die de Amerikaanse justitie interesseert. Naar aanleiding van de docu werd een gerechtelijk onderzoek geopend.

Seksueel roofdier

De aantijgingen wegens seksueel wangedrag circuleren al van in de jaren 90. Begin jaren 2000 werd Robert Kelly meermaals aangeklaagd, maar telkens slaagde hij erin met de slachtoffers een schikking te treffen. Toen het in 2002 toch tot een rechtszaak kwam, werd hij ­vrijgesproken bij gebrek aan bewijs.

In 2017 schreef Buzzfeed dat Kelly een soort sekte had waarin hij zes vrouwen gevangen hield die geheel tot zijn dienst moesten staan. Dat leidde tot een resem nieuwe beschuldigingen die aan Kelly’s imago begonnen te vreten. Zo besloten Spotify en Apple Music vorig jaar zijn muziek niet meer te promoten. Nu laten ook collega’s hem vallen en bemoeit justitie zich opnieuw met de zaak. De man, die als seksueel roofdier wordt vergeleken met Harvey Weinstein, dreigt niet meer met een schikking van een paar honderdduizend dollar weg te komen.

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees