Elena (66) richt bijzonder koor op voor mensen met dementie: “Als al de rest niet meer lukt, kun je nog altijd zingen”

Elena (66) richt bijzonder koor op voor mensen met dementie: “Als al de rest niet meer lukt, kun je nog altijd zingen”

Zingen én bewegen: dat is wat het koor Musi-Move onder leiding van muziekpedagoge Hilde Vandeputte (rechts) doet. Foto: fvv

Gent -

Ze zorgt al jaren voor haar man met dementie en heeft nu eigenhandig een koor voor lotgenoten opgericht. Omdat zingen een houvast kan zijn als al de rest niet meer lukt. “Muziek is vaak het enige middel waarmee je dementerenden nog kan bereiken”, zegt Elena Bins (66).

Geen Kumbaya of Ave Maria. Wel The Beatles en The Rolling Stones. Er mag stevig worden gerockt in het koor Musi-Move. De eerste repetitie, gisteren, lokte vlotjes zowat veertig mensen. Wie de tekst niet kende, deed van doebidoebidoe.

“Het is niet omdat we een koor zijn voor mensen met dementie dat we oubollige liedjes moeten kiezen”, zegt oprichtster Elena Bins (66), die samenwerkt met muziekpedagoge en dirigente van dienst Hilde Vandeputte. “We gaan van klassiek over pop tot rock. En we bewegen erbij.”

Kracht van muziek

Bins zorgt al jaren voor haar dementerende man, Niek. De kracht van muziek ontdekte ze thuis. “Door zijn ziekte wordt mijn man soms kwaad of agressief”, vertelt Bins. “In het begin gaf ik hem dan kalmeermiddelen, maar op een gegeven moment begon ik te experimenteren met muziek. Sindsdien heb ik het doosje met kalmeermiddelen niet meer hoeven open te trekken. Heeft hij een woedeaanval, dan zet ik zijn favoriete plaatjes op: orgelmuziek meestal, en religieuze liederen.”

Meefluiten

Volgens Bins kan muziek medicatie perfect vervangen. “Het is vaak het enige middel waarmee je mensen met dementie nog kan bereiken. Velen kunnen niet meer spreken, maar wel nog zingen. Als mijn man een nieuw lied hoort, kan hij het na drie keer meefluiten. ”

Elena (66) richt bijzonder koor op voor mensen met dementie: “Als al de rest niet meer lukt, kun je nog altijd zingen”
Elena Bins. Foto: fvv

Het koor, dat om de twee weken samenkomt in dagcentrum De Refuge op de Coupure, is een manier om zin te geven aan de ziekte van haar man en andere lotgenoten een fijne namiddag te bezorgen. “In Gent wonen duizenden mensen met dementie. Dat zijn gigantische aantallen. Hier kunnen ze elkaar ontmoeten en stoom aflaten. Of eens goed lachen. Er zit ook veel humor in dementie, als je het maar wil zien.”

Her en der in Vlaanderen bestaan al koren voor mensen met dementie, maar die zijn meestal geconcentreerd in rusthuizen. “Daarom richten we ons op mensen die nog thuis wonen. Ze worden wel begeleid door hun partner, een familielid of een student van de Arteveldehogeschool die als buddy optreedt.”

Geen partituren lezen

“We moeten stoppen met mensen met dementie te pamperen en weg te steken. Natuurlijk is het een ellendige ziekte. Maar er zijn altijd nog dingen die ze wél kunnen. Een van onze leden heeft een prachtige stem maar is weggestuurd uit zijn kerkkoor omdat hij de partituren niet meer kon lezen. Hier is hij wel welkom. Hier telt hij nog mee.”

Informatie via sociale.dienst@derefuge.be of elenaonderweg@gmail.com

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio