Dit is een exclusief artikel voor jou.

Dit exclusieve artikel lezen? Doe het gratis >
Corrigeer
Het Nieuwsblad camera closecorrect down facebook gplus nextprevquote share twitter video

Soms moest de brandweer twee keer gaan om de nesten te verdelgen.mye

In Deinze waren vorig jaar 1.280 interventies nodig

Nog nooit zoveel wespennesten verdelgd als in 2018: “Van hot naar her gereden”

ASSENEDE/LOVENDEGEM/EVERGEM/ZELZATE/DEINZE/ZULTE

-

De Brandweerzone ­Centrum moest vorig jaar maar liefst 11.514 keer uitrukken om wespennesten te verdelgen, dat zijn zo’n 8.000 interventies meer dan in een gemiddeld jaar. Een zachte winter is volgens de brandweer de oorzaak.

2018 was een druk jaar voor de Brandweerzone Centrum, zeker op het vlak van wespenverdelging. De zone beschermt achttien gemeenten van Zelzate tot Gavere en van Zulte tot Lochristi en had vorig jaar meer dan de handen vol met oproepen van burgers die een wespennest in hun huis of tuin hadden ontdekt. Zo waren er in Assenede 379 interventies, met een piek van 150 in augustus van vorig jaar. In Zelzate kwam de zone 466 maal langs om wespen te verdelgen en daar lag de piek in juli met 204. En in Deinze waren er maar liefst 1.280 interventies nodig met een piek van 572 in juli.

Opmerkelijk, in Deinze werden in februari van vorig jaar al twee wespennesten verdelgd. “In een gemiddeld jaar krijgen we 3.500 oproepen voor een wespennest. Als ik alles optel, kom ik aan 11.514 oproepen in 2018”, becijfert woordvoerder Björn Bryon van Brandweerzone Centrum. “De piek situeert zich duidelijk rond juli en augustus met al een aanloop in juni. Voor de duidelijkheid: dit gaat om het aantal verdelgingen, niet om het aantal nesten. Soms moeten we namelijk een tweede keer teruggaan voor hetzelfde nest omdat de wespen het gifschuim Permas D toch hadden overleefd. Dat is dan ook kosteloos.”

De brandweer wijt het recordaantal wespennesten aan de zachte winter. “Er waren dagen dat een ploeg moest uitrukken voor honderd nesten. Die mensen reden van 's ochtends tot 's avonds van het ene naar het andere nest, bij tropische temperaturen, in een wagen zonder airco. Wij hebben hen uitdrukkelijk bedankt voor hun werk op die heetste dagen van het jaar”, aldus Bryon.

Björn Bryon Brandweerzone Centrum “Er waren dagen dat een ploeg moest uitrukken voor honderd nesten”

Als burgers last hebben van een wespennest, kunnen ze dat melden op een e-loket dat te vinden is op de website www.bwzc.be

“Op basis van de meldingen op ons e-loket sturen wij onze ploegen uit naar de gegeven adressen. Je betaalt dan 40 euro voor een verdelging”, klinkt het.

Het beste van Enkel voor abonnees