Tweede dag proces aanslag Joods museum: onderzoek wordt uit de doeken gedaan

Tweede dag proces aanslag Joods museum: onderzoek wordt uit de doeken gedaan

Foto: BELGA

Brussel -

Op het assisenproces over de aanslag op het Joods Museum van België is vrijdagochtend de tweede zittingsdag van start gegaan. Het federaal parket zal verder zijn akte van beschuldiging voorlezen, waarin het hele onderzoek uit de doeken wordt gedaan. Vandaag zal onder meer het aandeel van medebeschuldigde Nacer Bendrer aan bod komen, naast de analyses van de wapenexperts, de wetsartsen en DNA-experts. Ook de levensloop van de twee beschuldigden, Mehdi Nemmouche en Nacer Bendrer wordt beschreven.

De eerste zittingsdag, donderdag, begon met een jurylid dat geen opvang kon vinden voor haar kinderen en dus niet kon zetelen. Een reserve-jurylid nam haar plaats in. Daarna volgde een procedurekwestie: de verdediging vocht de burgerlijke partijstelling van een Franse slachtofferorganisatie aan. Na beraad sprak het hof zich niet uit over de kwestie. De organisatie mag het proces daardoor blijven bijwonen als procespartij.

Pas na de middag kon het federaal parket dan beginnen aan de voorlezing van zijn 195 bladzijden tellende akte van beschuldiging. Daarvan werden al 80 bladzijden voorgelezen en vrijdag volgt het tweede deel.

Dinsdag begint het assisenhof dan aan de ondervraging van de twee beschuldigden. Het hof heeft in totaal vijf weken uitgetrokken om de twee beschuldigden en alle getuigen te verhoren. De laatste getuigenverhoren zouden op 12 februari plaatsvinden, waarna de pleidooien en het beraad van de jury kunnen starten. Als alles vlot verloopt, zou het proces moeten afgelopen zijn voor het begin van de krokusvakantie, op vrijdag 1 maart.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees