Cultuuragenda. UITVERKOCHT maar toch nog te veel keuze

Cultuuragenda. UITVERKOCHT maar toch nog te veel keuze

Djurdjevak Foto: Djurdjevak

Gent - Eerst even dit: er zijn deze week tal van toffe evenementen in de cultuursector waar u spijtig genoeg niet naartoe kan, omdat ze uitverkocht zijn, of, in het betere geval, het bordje wachtlijst uithangt en u er nog in kan als iemand niet blijkt op te dagen. Dat is zo met het Nieuwjaarsbal in de Opera, met het concert van STUFF in de Handelsbeurs. , Ook de tweede editie van Zalige Zondagen, de matinale comedyzondagen in café Woest, met Steven Mahieu als gastheer en David Galle op het podium en de voorstellingen van De Parelvissers in de Opera zitten vol. Maar geen nood, er blijft nog een zeer gevarieerde keuze over. -

Djurdjevak
maandag 14 janurai, 21.00u., Café Trefpunt, gratis

Vier jonge vijftigers uit Oost-Vlaanderen die liederen in zeven talen zingen, maar waarbij toch het dialect van een Servisch bergdorp overheerst. Dat is Djurdjevak. Vier muzikanten met roots in tal van andere (vooral) folkgroepen, die samen Balkanmuziek spelen als echte gipsies. Ze draaien al een jaar of acht mee, en hebben nu een heuse vinylplaat die de naam Circus Mefisto meekreeg. Gitaar, accordeon, contrabas, viool en vier stemmen en een brok dynamiek. Let wel: gipsymuziek, maar u hoort ook flarden TC Matic en 2 Belgen. Onze man sprak met bassist Walter Janssens.

Raman (solo)
dinsdag 15 januari, 20.30u., Café Missy Sippy, gratis

Terwijl de mannen van de Gentse groep RAMAN. onderduiken om een allereerste EP klaar te stomen, speelt frontman Simon Raman een intieme solo set. Mocht u zich afvragen: RAMAN wie? Ziehier hun trofeelijst: winnaar Jonge Wolven 2016, winnaar Oost.Best 2017
winnaar Karen Vernimmen Prijs 2018, Artist in Residence bij muziekclub N9 in Eeklo, 2018
meer info

Ambulance
woensdag 16 januari, 20.00u., Café De Loge, vrije bijdrage in hoed

De nummers van AMBULANCE worden ingefluisterd door de ervaring zelf van zanger en gitarist Andrea Artistico, beïnvloed, onder andere, door Jeff Buckley, Radiohead en Travis. De man was met zijn band niet enkel te gast op talrijke Brusselse podia (VK, Les Halles, Flagey, BRASS, Pianofabriek, Rits Café), ook speelde hij het voorprogramma voor internationale artisten zoals Marlene Kuntz, BaBa Zula, Light in Babylon, Foja.
meer info
Koen De Cauter, Fapy Lafertin & Rony Verbiest, 25 jaar Djangofollies
donderdag 17 januari, 20.00u., De Centrale

Geen muziek die ooit nog zo hard binnenkomt als de muziek die je jeugdig hart veroverde. Dat weten Koen De Cauter, Fapy Lafertin en Rony Verbiest als geen ander. Ze kozen een ontroerende groepsnaam ‘Old Friends – Old Songs’ die helemaal schetst welke weg ze samen willen nemen. Ontdek in de Centrale donderdag welke liederen hen beïnvloeden en daar zal de geest van Django ook in rondwaren.
Meer info
Allez, Chantez!
donderdag 17 januari, 20 uur, nieuwe locatie: Handelsbeurs

Bent u soms jaloers op de artiesten die op een podium een hele zaal kunnen begeesteren met hun gezang? Dan is Allez, Chantez! een welgekomen oplossing voor u. Een heel gezellig samenzanginitiatief voor mensen die niet meteen echt goed kunnen zingen, maar graag zingen. Goesting, daar draait het om. Allez,Chantez! loopt nu al een paar jaar in de Parnassuskerk in de Oude Houtlei, maar groeide daar uit zijn jasje en verhuist daarom naar de Handelsbeurs. Helemaal gratis, een tekstboekje met de te zingen nummers krijgt u ter plaatse. En u kan er ook iets drinken.
Meer info

Blauwboek, Mauro & Holvoet
vrijdag 18 januari, 20.30u., Bij’ De Vieze Gasten

Dichter en troubadour Peter Holvoet-Hanssen vindt keer op keer de Nederlandse taal terug uit. Zijn poëtisch testament Blauwboek vond een natuurlijke partner in crime bij gitarist Mauro Pawlowski. De chemie tussen de twee zorgt ervoor dat over zo’n avondje muziektheater weinig op voorhand kan verteld worden. Het gebeurt ter plekke, on the spot. Erbij zijn,  dat is dus wat u te doen staat.
Meer info

Adrianne Lenker
zaterdag 19 januari, deuren 20.00u., Charlatan

Dankzij het succes van Big Thief werd zangeres/gitariste Adrianne Lenker één van de meest geprezen indiefolkartiestes van de laatste jaren. Maar vóór Masterpiece van Big Thief in 2016 uitkwam, had Lenker al soloalbum Hours Were The Birds (2014) uit. Na een roadtrip door het zuidwesten van de States was de tijd rijp voor de opnames van bysskiss. Dit tweede soloalbum komt uit op 5 oktober bij Saddle Creek. Coproducer is Luke Temple (Here We Go Magic), en de eerste single 'Cradle' laat horen dat Lenkers zachte stem ook zonder de power van Big Thief tot zijn recht komt. Voor fans van Whitney, Laura Marling, Cigarettes After Sex en Big Thief natuurlijk. Support act van dienst is Squirrel Flower: ambient-folkzangeres die al tourde met Moses Sumney en Frankie Cosmos!

Brussels Philharmonic meets Tigran Hamasyan
zaterdag 19 januari, Muziekcentrum De Bijloke

De Armeense pianist Tigran Hamasyan vond een manier om zijn instrument op heel veel manieren te benaderen. Hij voelt zich thuis in verschillende settings of dat nu een jazzfestival als Jazz Middelheim is of een klassieke concertzaal. Hij werkt graag samen met collega’s en houdt van al de mogelijkheden die de 21ste eeuw een muzikant biedt, en daar hoort ook gewoon een videclip bij:

Meer info

Fototentoonstelling Portfolio, Eindwerken studenten KISP
Vanaf 19 januari tot 3 februari, De Campagne, Drongen

In Portfolio stellen de studenten vdie aan het volwassenenonderwijs KISP al diverse modules doorliepen en nu een jaar lang werkten rond een project waarin ze kunnen tonen wie ze zijn en hoe ze met fotografie aan de slag gaan hun eindwerk tentoon. Sowieso gevarieerd werd, zowel naar onderwerp als naar aanpak. Zo fotografeerde Ann Leys 25 verschillende nationaliteiten die in Gent wonen in hun traditionele klederdracht, en maakte Daina De Saedeleer één jaar lang elke dag een foto om 12 uur 's middags. 
Meer info

Expo: update_7, Mémoires Vives
nog tot 10 maart, Zebrastraat, gratis

Het is eigenlijk nog een piepjonge kunstvorm, maar de videokunst heeft er sinds tweede helft van de jaren ’60 al een straffe transformatie op zitten. In een bijzondere expo in de Zebrastraat (en Bozar) duikt curator Jean-Marie Dallet in deze wereld van bewegende beelden.
Meer info
Zwartzak van, met en door Wim Claeys
Zaterdag 19 januari, Minardschouwburg, 20 uur

In Zwartzak vertelt Wim Claeys hoe hij als kind door zijn vader meegesleurd werd in een verhaal, waarover achteraf in termen van fout en verkeerd werd gesproken. Claeys neemt geen blad voor de mond, en neemt het publiek mee in wat er toen in zijn hoofd omging. Claeys getuigde daar ook al over in een televisiereeks, maar zijn voorstelling, waarin hij ook zingt, maar veel meer vertelt, is zeer zeker de moeite.
meer info

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio