“De jongeren die de boel op stelten hebben gezet op oudjaar verdienen geen respect”

Zo mooi kan Molenbeek zijn: honderden kinderen bundelen krachten tegen geweld

Kinderen van basisschool Windroos maakten muziek tegen geweld. Foto: foto’s amg

Brussel -

Enkele honderden kinderen van verschillende Molenbeekse basisscholen hebben vrijdagnamiddag aan metrohalte Zwarte Vijvers geprotesteerd tegen het geweld in hun gemeente. “We willen tonen dat Molenbeek ook een leuke gemeente is.”

In heel het Brussels gewest, maar vooral in de gemeente Molenbeek, verliep Oudejaarsnacht bijzonder onrustig met rellen tot gevolg. Zo werden er verschillende winkels geplunderd, werden bushokjes vernield en werden wagens in brand gestoken. Tientallen Molenbeekse jongeren zouden achter de rellen gezeten hebben.

Maar dat niet iedereen over dezelfde kam geschoren mag worden, was gisteren duidelijk te horen aan het metrostation Zwarte Vijvers in Molenbeek. Enkele honderden leerlingen van verschillende Nederlandstalige en Franstalige basisscholen kwamen samen om een positieve actie te houden. Daarbij werden er vlaggetjes met positieve boodschappen opgehangen, werden regenbogen getekend en werd er muziek gemaakt. “In school hebben we donderdag muziekinstrumenten gemaakt waarop de leerlingen vrijdag dan muziek konden maken”, vertelt Luna Lamar, leerkracht bij basisschool Windroos.

Zwaar onder de indruk

“De rellen op Oudejaarsnacht waren hét gespreksonderwerp op de eerste maandag na de kerstvakantie. We hebben er tijdens de lessen veel over gebabbeld, en je merkte dat sommige kinderen toch zwaar onder de indruk waren”, klinkt het. “Als school leek het ons dan ook belangrijk om vandaag een positieve boodschap uit te dragen.” De kinderen zorgden een half uur lang voor muziek op het plein. “Met deze muziek willen we er voor zorgen dat vandalisme hier in de toekomst niet meer voorvalt”, vertelt de negenjarige Wissal.

De leerlingen van basisschool Windekind in Molenbeek. Zij maakten vlaggetjes met positieve boodschappen die ze aan het plein rond het metrostation ophingen. “We willen aan de mensen tonen dat niet alle jongeren in Molenbeek vechten”, vertelt Henry (11). “Zulke jongeren hebben geen respect voor onze gemeente. We willen met deze actie aantonen dat deze gemeente ook mooi is”, vult Youssef (11) aan.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio