Na acht jaar maakt groep eerste vinylplaat en werkt nu aan een circusvoorstelling

Djurdjevak serveert met Circus Mefisto meiklokjes uit de Balkan in Trefpunt

Jelle Van Den Heede ontwierp voor Djurdjevak een hoes die het verhaal van Circus Mefisto illustreet: wie wil weten waar de leeuw en de temmer naartoe zijn, moet de plaat kopen en de achterkant van de hoes bekijken. Foto: Jelle Van Den Heede

Gent - Voor de hoes alleen al, zou een mens Circus Mefisto, de allereerste plaat van de Oost-Vlaamse groep Djurdjevak kopen. En uit nieuwsgierigheid: want Djurdjevak, waar staat dat voor? Gentenaar Walter Janssens, in het dagelijks leven eigenlijk regisseur, ondermeer van Kommil Foo (samen met Ineke Nijssen), maar binnen Djurdjevak verantwoordelijk voor de contrabas, de ukelele en de zang, weet er alles van.

"Zanger, maar ik ben niet de enige zanger", aldus Walter Janssens, "bij Djurdjevak zingen we allemaal: vierstemmig. En ons instrumentenbestand bestaat uit accordeon, ukelele, fluit, gitaar, contrabas en viool. En we zingen in nogal wat verschillende talen: Russisch, Servisch, Kroatisch, Hongaars. We zijn echt wel een smeltkroes, een toren van Babel als het op talen aankomt, en wat we muzikaal brengen kan je best omschrijven als een cocktail van balkanmuziek. De ene keer zeer vrolijk en dynamisch, de andere keer triest. Ook in de Balkan weten ze wat de blues is: ze wisselen in hun muziek daar moeiteloos af tussen gewelddadige oorlogsliederen en sentimentele eenvoudige poëzie met teksten waarin ze lieveheersbeestjes en meiklokjes gebruiken om hun geliefde te omschrijven. Van meiklokjes gesproken: Djurdjevak is Servisch en betekent meiklokje."

Djurdjevak bestaat uit vier 'jonge vijftigers' die allemaal wel op een of andere manier professioneel of semi-professioneel met muziek bezig zijn. De meeste hebben ervaring in een aantal andere groepen, vooral uit het folkgenre: Cro Magnon, Fukkeduk, ManManMan, Venus, de Schedelgeboorten, Panou, Saltarel, Poutchelap, Split Second.

Walter Janssens: "Eigenlijk zijn we een vriendengroep die elkaar al een tijd kennen, ondermeer omdat onze kinderen op dezelfde school zaten. Aanvankelijk speelden we met drie: op het schoolfeest, al eens op café, Dat we besloten om Balkanmuziek te maken hebben we te danken aan Dirk Ongena, onze gitarist. Dirk vertoefde in de kringen van de Piotto's, een Gentse groep die in wisselende bezettingen gipsymuziek bracht. De naam Djuro kreeg hij van kinderen, tijdens een vakantie, vlak voor het uitbreken van de oorlog in Joegoslavië. Dirk, of beter gezegd Djuro, wou heel graag met een groep beginnen die Balkanmuziek speelde. Tijdens een optreden in het Ghuislaininstituut in Gent werden we opgemerkt door Rik Verstrepen, zelf violist bij onder anderen Cro Magnon en Fukkeduk, en sindsdien hebben we er een vierde man bij."

Hitlijsten

Djurdjevak heeft niet de ambitie om de wereld en de hitlijsten te veroveren: "We zijn jonge vijftigers, hebben elk ons beroep, maar we zijn voor onszelf wel veeleisend. We doen het uiteraard vooral voor het plezier van het samen muziek maken, maar we werken met een bepaalde regelmaat naar een nieuw project toe. En we brengen de discipline op om elke week te repeteren. Soms trekken we er eens een verlengd weekend op uit om drie dagen door te werken. Onze vinylplaat Circus Mefisto is één van die projecten. We weten dat we daar geen tienduizenden zullen van verkopen, en dat hoeft ook niet. We zullen toch kunnen zeggen dat we een plaat gemaakt hebben. En kwalitatief moet het ook in orde zijn. Zo is er ook werk gemaakt van de hoes: waar elle Van Den Heede  een beetje misterie en vooral ook humor in stak. Dat proberen we ook te doen met onze optredens. Mijn ervaring in het theater- en regiemilieu zorgt ervoor dat er wel een pak dynamiek in onze optredens zit. Wat onze plaat, die we de titel Circus Mefisto meegaven betreft, werken we momenteel volop aan een circusvoorstelling. De tent hebben we al, we zitten ook al met een locatie in ons hoofd, en de ideeën voor acts zijn er ook al."

Djurdjevak brengt vooral bewerkingen van bestaande nummers: "Noem het zeker niet gewoon covers. We gaan vaak op een heel speelse manier tewerk: "Op Youtube op zoek gaan naaar vertalingen van het zinnetje Waarom ben je weggegaan?maar dan in een Balkantaal. En dan vaststellen dat je een fragment vindt, en daar fonetisch mee aan de slag gaan. Want we kennen die talen uiteraard niet allemaal. Al vertellen we tijdens onze concerten wel dat ons accent het accent is van een bergdorp in het noorden van Servië."

TC Matic en  2 Belgen

Dat het niet gewoon om covers gaat, bewijst Djurdjevak ook in een aantal nummers heel expliciet: zo vermeldt Djurdji, het tweede nummer op de A-kant van Circus Mefisto, niet enkel Abraham Inc als bron, maar ook TC Matic, en zitten in dat nummer ook flarden van Ohla la la van Arno's groep. En Pankatsha, een Roma-traditional kreeg een stukje 2 Belgen aangemeten: "We speelden een concert bij De Vieze Gasten, en we vernamen daar dat Rembert De Smet overleden was. Toen hebben we dat nummer daar aangepast, ter ere van Rembert, en we hebben het ook zo op de plaat gezet", aldus Walter Janssens.

"We hebben ook al eens een internationale tour gedaan. Al klinkt dat veel grootser dan het was hoor. Met ons vier in een mobilhome acht dagen naar Frankrijk, voor een paar optredens in kleine cafés. Maar dat werd daar dan snel doorverteld, en voor we het beseften kregen we de vraag of we ook niet op een andere plek of dorpsplein wilden spelen. We hebben daar uiteindelijk tien keer gespeeld."

 

Djurdjevak stelt Circus Mefisto voor in Trefpunt op het Walter De Buckplein bij Sint-Jacobs, op maandag 14 januari om 21 uur. Gratis. De plaat Circus Mefisto is te verkrijgen na optredens van de groep. Ook in Fnac. Meer info op www.djurdjevak.be

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio