Ryan Cortjens snelt overtuigend naar Belgische titel bij junioren, voor Meeussen en Nys: “Ik heb nooit aan mezelf getwijfeld”

Ryan Cortjens snelt overtuigend naar Belgische titel bij junioren, voor Meeussen en Nys: “Ik heb nooit aan mezelf getwijfeld”

Foto: BELGA

Ryan Cortjens is de nieuwe Belgische kampioen bij de junioren. De tweedejaars moest al vroeg achtervolgen na een schuiver, maar ging op en over de concurrentie. Aan de meet haf hij een ruime bonus op nummer twee Witse Meeussen. Eerstejaars Thibau Nys vertrok uitstekend, maar maakte iets teveel foutjes en werd uiteindelijk derde.

Volg hier alle actie op het BK veldrijden LIVE!

Slechts anderhalve ronde kon de schijn gewekt worden dat het op het BK voor junioren ging uitdraaien op een duel tussen Witse Meeussen en Ryan Cortjens. Toen nam de Limburger echter resoluut het heft in handen en was zijn rivaal eraan voor de moeite. Ook Thibau Nys pikte aanvankelijk nog aan bij het favorietenduo, maar toen hij ten val kwam omdat hij bleef haken achter een paaltje - waardoor hij ook wat problemen kreeg met zijn schoen - werd hij op twintig seconden gereden. Die kloof zou hij in het verdere verloop van de wedstrijd enkel nog groter zien worden. Nys zou ook nog op een paaltje botsen na een nieuwe schuiver, maar reed uiteindelijk wel naar het brons. Een knappe prestatie als eerstejaars.

Meeussen kon langer de kloof op een nog overbrugbare achterstand houden, maar toen Cortjens bij het ingaan van de laatste ronde uitgelopen was tot een halve minuut kon enkel nog mechanische pech de koploper nog nekken. Uiteindelijk won de renner van IKO-Beobank met bijna driekwart minuut voorsprong en had hij ruimschoots de tijd om nog twee Belgische vlaggen mee te pikken om uitgelaten van blijdschap over de streep te rijden.

Cortjens: “Er zit nog rek op”

“Ik wist eigenlijk niet dat ik op bepaald ogenblik afstand had genomen van Meeussen”, vertelde de laureaat achteraf. “Hij kwam echter terug op mijn hoogte, maar ik ben er ogenblikkelijk terug overgegaan en heb daarop de aanval ingezet. De kloof was meteen geslagen. Vandaag heb ik eigenlijk geen moment getwijfeld dat de titel me kon ontglippen. Ik heb vannacht heel goed geslapen en ik ben vertrokken met de gedachte dat enkel mechanische pech me van de driekleur kon houden. Ik ging in de eerste ronde wel direct tegen de grond en dat had ik uiteraard liever niet gehad. Met wat geluk kwam ik vrij snel weer aansluiten, dus die val sloeg me geenszins uit mijn lood. Voor mij was het enkel het sein om niet te lang te wachten om aan te vallen zodat ik meer op mijn gemak zat. Ik ga gewoon door op mijn elan van december. Ik lees en hoor dat ik de topconditie beet heb, maar volgens mij zit er nog wat rek op met het oog op het WK. Nog enkele procentjes beter worden moet kunnen. Als ik dan opnieuw een superdag heb zoals vandaag ben ik er van overtuigd dat ik moeilijk van de wereldtitel zal af te houden zijn.”

Ryan Cortjens snelt overtuigend naar Belgische titel bij junioren, voor Meeussen en Nys: “Ik heb nooit aan mezelf getwijfeld”
Witse Meeussen. Foto: BELGA

In het begin van het seizoen vlotte het nochtans niet al te best met de renner uit Lanaken. “Ik heb de fout gemaakt in de zomer iets te weinig te doen. Daardoor bleven de resultaten aanvankelijk ook uit. Ook pech heeft me af en toe afgeremd. Maar dat ligt allemaal al ver achter mij. Ik ben nu goed bezig en dat is al dat telt.”

Tranen bij Meeussen

Witse Meeussen kon zijn ontgoocheling niet verbergen en liet na de podiumceremonie zijn tranen de vrije loop. “Het zal enkele uren duren voor ik over deze ontgoocheling over ben”, zuchtte de renner uit Vlimmeren. “Het is al enkele keren net niet geweest bij mij. Ik ben al iets te vaak tweede geweest. Dit jaar was dat onder meer op het EK het geval. Ik had gehoopt dat hier vandaag te doorbreken, maar dat is dus niet gelukt. Nu ga ik me volop focussen op het wereldkampioenschap. Ik probeer het positief te bekijken. Ooit moet het wel eens lukken op een kampioenschap voor mij.”

Ryan Cortjens snelt overtuigend naar Belgische titel bij junioren, voor Meeussen en Nys: “Ik heb nooit aan mezelf getwijfeld”
Foto: BELGA

- REACTIES -

Ryan Cortjens

Witse Meeussen

Thibau Nys

Corrigeer