'Prosit' van symfonisch orkest 'Forza Musica'

FOTO & VIDEO. Landelijke Gilde start jubileumjaar met een stukje Wenen in Zaffelare

De Landelijke Gilde van Zaffelare zette zaterdagavond haar eeuwfeestjaar in met stijl. Met een compleet symfonisch orkest én sopraan Jolien De Gendt in de kerk van Zaffelare. Het nieuwjaarsconcert van 'Forza Musica' voerde ons meteen mee naar de klassiekers die we anders op de ochtend van 1 januari te zien en vooral te horen krijgen vanuit de Musikvereinsaal in Wenen. Nu al een hoogtepunt van een hopelijk denderend feestjaar, in samenwerking met Cultuur Zaffelare. Nadien werden de wensen voor 2019 én de muzikale emoties doorgespoeld met een gelegenheidsbiertje, de 'Straffe Gilde.'

Een straffe avond werd het, nog voor het nieuwe biertje geserveerd en geconsumeerd werd op de nieuwjaarsreceptie. De kerk van Zaffelare stond even achterstevoren: het orkest achteraan de kerk en het publiek in de andere richting. Met de rug tot aan het tabernakel, letterlijk dan, want dat de middenbeuk afgeladen vol zat voor het feestelijk concert van 'Forza Musica', het orkest dat ontstaan is in de schoot van het Sint-Lievenscollege, was een understatement.

Met de obligate 'Radetzkymars' zaten we onmiddellijk in de nieuwjaarssfeer, de ouvertures tot 'die Fledermaus' en 'die Zauberflöte' bedienden de Strauss- en Mozartfans op hun wenken. Muziek die iedereen kent en meeneuriet. Sopraan Jolien De Gendt schitterde in 'Mein Herr Marquis' en 'Die Höllen Rächen' uit de respectieve opera's. In het derde deel van het concert werd uit een ander vaatje getapt: Steve de Veirman dirigeerde het orkest door de partituren van bekende filmmuziek: van het thema van New York, New York (video) over een tribute aan Ennio Morricone tot filmmuziek uit 'The Grinch.' Een streling voor oor en oog - want de prachtige belichting maakte het 'Prosit'-concert nog een stuk feestelijker. Een memorabele start van 100 jaar Landelijke Gilde Zaffelare.

Later op het jaar komt er een obligaat boek over een eeuw LG, en zijn er twee feestweekends (31 augustus-1 september en 6,7 en 8 september) met een receptie, een tentoonstelling, optredens, een eetfestijn en hoevespelen. U leest er hier later zeker veel meer over.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio