Italiaanse terrorist Battisti opgepakt in Bolivia

Italiaanse terrorist Battisti opgepakt in Bolivia

Cesare Battisti. Foto: AP

De linkse terrorist Cesare Battisti, die op de loop was voor het Braziliaanse gerecht, is opgepakt in Bolivia. Dat heeft een medewerker van de Braziliaanse president Jair Bolsonaro vrijdag gezegd.

Braziliaanse rechters hadden in december de arrestatie bevolen van de Italiaan die decennia geleden zijn geboorteland ontvlucht was en die bij verstek was veroordeeld voor meerdere moorden.

Nadat het arrestatiebevel was uitgeschreven was Battisti van Brazilië naar Bolivia gevlucht. “De Italiaanse terrorist Cesare Battisti is vanavond in Bolivia gearresteerd”, schreef Filipe Martins, een adviseur van president Bolsonaro op Twitter. Hij voegde eraan toe dat de Italiaan wellicht naar Brazilië wordt overgebracht alvorens hij wordt uitgeleverd aan Italië, waar hij een levenslange straf moet uitzitten.

Italië stuurt vliegtuig

Een Italiaans vliegtuig met aan boord politiemensen en leden van de staatsveiligheidsdiensten is onderweg naar Bolivia om Battisti op te halen. Dat heeft het Italiaanse ministerie van Binnenlandse Zaken gemeld. “Het is nog af te wachten of Battisti naar Brazilië wordt gebracht en daar moet opgepikt worden of dat we hem meteen vanuit Bolivia naar Italië kunnen overbrengen”, zei een bron bij Binnenlandse Zaken. Het Italiaanse ministerie van Buitenlandse Zaken liet weten dat alles in het werk wordt gesteld opdat Battisti “op zo snel mogelijke termijn” wordt uitgeleverd.

Battisti stond aan de wieg van de radicale Italiaanse groepering Gewapende Proletariërs voor het Communisme. Hij werd in 1993 bij verstek veroordeeld voor vier politieke moorden in de jaren 1970. Hij ontsnapte uit een Italiaanse gevangenis in 1981 en vluchtte naar Frankrijk en Mexico voor hij in Brazilië terechtkwam in 2004 en zich daar blijvend vestigde. Hij is nu 63 jaar en heeft altijd zijn onschuld staande gehouden.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees