Schepen van Leefmilieu Fréderic Droesbeke: "Uitzonderingen van de overheid, om folklore te behouden"

FOTO. Bij Chiro Beervelde knetteren de kerstbomen (en paletten) nog

Kerstboomverbrandingen, ze smelten als sneeuw voor de zon. In onze regio knetteren de dennentakken alleen nog in Mariakerke, Sint-Martens-Latem en Lochristi. Om milieuredenen uiteraard, in tijden waarin de vlammen van de open haard aan strenge milieunormen gelinkt zijn. Niet dus bij de Chiro en op 't Kasseitje. Bij het oudercomité van Chiro Beervelde overwegen ze om volgend jaar met vuurkorven te werken, al is er nog niet echt zwaar of bewust nagedacht over de milieu-impact horen we. "Er zijn altijd twee aanvragen rond de jaarwisseling, en een uitzondering op de strenge wetgeving is mogelijk. Het gaat over een stukje folklore", zegt schepen van Leefmilieu Fréderic Droesbeke.

"Tot op heden werden de aanvragen na overleg met de hulpdiensten telkens vergund", stelt de bevoegde schepen. "De brandweer gaat  vooraf de voorzorgen gaan controleren in 't Kasseitje en is in Beervelde aanwezig tijdens het evenement. Lochristi kent een heel bloeiend verenigingsleven en elke vereniging wil in de nieuwjaarsmaand zijn leden, sympathisanten of buren samenbrengen en hun eigenheid behouden. Een kerstboomverbranding schept ongetwjfeld een ideale sfeer daarvoor. Het gemeentebestuur heeft tot op heden steeds de normen, wetten en verplichtingen die opgelegd worden door hogere instanties gevolgd en waar een uitzondering mogelijk is - zoals bij een kerstboomverbranding - is die ook vergund na overleg met de betrokken organisatoren en de hulpdiensten."

Bij Chiro Beervelde knetterden de dennentakken zaterdagavond dus, het fijn stof ten spijt. Onze fotografe Christine Vergauwen genoot mee van het spektakel en verzamelde de vlammenzee in een fotoreeks. Nagenieten is volledig milieuvriendelijk. 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio