Jambon kandidaat-premier, Bourgeois trekt Europese lijst

Bart De Wever wil Vlaams minister-president worden: N-VA-voorzitter bereid burgemeesterschap op te geven

Bart De Wever wil Vlaams minister-president worden: N-VA-voorzitter bereid burgemeesterschap op te geven

Foto: BELGA

/ Antwerpen -

Bart De Wever zal bij de komende verkiezingen de lijst trekken voor het Vlaams Parlement in de kieskring Antwerpen. De N-VA-voorzitter en Antwerps burgemeester stelt zich meteen uitdrukkelijk kandidaat om Vlaams minister-president te worden “als de kiezer dat wenst”. Dat heeft hij maandag aangekondigd op een persconferentie. Gewezen minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon richt zijn pijlen op het premierschap, Geert Bourgeois kijkt dan weer naar Europa.

In een inderhaast bijeengeroepen persconferentie heeft N-VA maandagmorgen een aantal van de belangrijkste lijsttrekkers voor de komende verkiezingen bekendgemaakt.

De belangrijkste en meest verrassende aankondiging was dat Bart De Wever in de kieskring Antwerpen de Vlaamse lijst zal trekken. Hij stelt zich meteen ook uitdrukkelijk kandidaat om Vlaams minister-president te worden, in navolging van partijgenoot Geert Bourgeois. De Wever zal niet langer burgemeester van Antwerpen zijn als hij verkozen wordt, maar hij weigert zich uit te spreken over een eventuele opvolger. “Eerst moet de kiezer spreken.”

“Tot een week geleden heb ik gezegd dat ik burgemeester blijf. Dat wil de mens De Wever ook. Maar dat is in conflict gekomen met partijvoorzitter De Wever. Wij denken dat dit de beste combinatie is. La Flandre passe avant le rêve (Het belang van Vlaanderen gaat voor op persoonlijke dromen, nvdr).” Ook het partijvoorzitterschap zou De Wever opgeven als hij minister-president wordt. “The power of the wolf is in the pack”, zo besloot hij.

“Bolwerk Vlaanderen verdedigen”

“De PS heeft de reconquista aangekondigd en wil de macht weer heroveren”, klonk het bij N-VA. “Ze willen de sociaal-economische hervormingen die noodzakelijk zijn, terugdraaien. Zo’n machtsovername door de PS moet te allen prijze vermeden worden. Wij willen het bolwerk Vlaanderen verdedigen. De oplossing daarvoor ligt voor ons uiteraard in confederalisme. We willen alleen deelnemen aan een federaal beleid als dat gevoerd wordt zoals N-VA dat wil.”

Jambon is kandidaat-premier

Bart De Wever wil Vlaams minister-president worden: N-VA-voorzitter bereid burgemeesterschap op te geven
Jan Jambon. Foto: belga

De aankondiging van De Wever komt als een verrassing, want de laatste weken circuleerde vooral de naam van gewezen minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon als opvolger van Bourgeois. Maar Jambon zal in Antwerpen dan weer de federale lijst trekken en stelt zich op die manier kandidaat als premier.

N-VA benadrukte ook nog altijd te willen deelnemen aan het federale beleidsniveau, maar “alleen als daar de nodige garanties voor een gepast Vlaams beleid tegenover staan”. Daarbij werd vooral verwezen naar een gedegen migratie- en veiligheidsbeleid en sociaal-economisch beleid.

Bourgeois trekt Europees

Bart De Wever wil Vlaams minister-president worden: N-VA-voorzitter bereid burgemeesterschap op te geven
Foto: ISOPIX

Huidig Vlaams minister-president Geert Bourgeois zal zichzelf dus zeker niet opvolgen. Hij trekt wel de Europese lijst. “Ik ben blij met de strategische keuzes die mijn partij maakt”, benadrukte hij. “De keuze is in consensus gemaakt. En op deze manier kan ik mij presenteren aan alle Vlaamse kiezers.” Ook De Wever benadrukte dat “we samen beslist hebben om een zo goed mogelijke samenstelling van de lijsten te krijgen, en we zijn daar ook in geslaagd”. Over de andere lijsttrekkers is voorlopig nog niets bekendgemaakt.

Van Besien (Groen): “Woordbreuk eerste klas”

Wouter Van Besien, lijsttrekker en fractieleider van oppositiepartij Groen in Antwerpen, liet op Twitter meteen zijn ongenoegen blijken over de mogelijke overstap van De Wever. “Voor De Wever waren de Antwerpse verkiezingen blijkbaar maar om te lachen. [...] Woordbreuk eerste klas.”

Sinardet: “Vorm van kiezersbedrog”

Volgens VUB-politicoloog Dave Sinardet kun je de verrassende aankondiging van De Wever zien als “een vorm van kiezersbedrog”. “Hij is pas twee weken burgemeester en had beloofd zich daarvoor te engageren”, aldus Sinardet. “De Antwerpenaar heeft niet voor Koen Kennis of wie weet zelfs Annick De Ridder als burgemeester gekozen, maar voor De Wever. Democratisch is dat niet zo gezond.”

LEES OOK. “Kiezersbedrog”, “woordbreuk” en “verraad”: burgemeester Bart De Wever onder vuur na aankondiging

Niets gezegd over Dedecker en Francken

Algemeen werd verwacht dat op de persconferentie ook iets over de eventuele komst van Jean-Marie Dedecker gezegd zou worden, maar dat gebeurde niet. Ook het lot van Theo Francken is nog onduidelijk: verwacht wordt dat hij de lijst voor de Kamer in Vlaams-Brabant zal trekken, maar daar werd niets over gezegd.

Wellicht zal de N-VA-puzzel zich in de komende dagen verder aftekenen. Donderdag komt het nationale kiescollege van de partij samen om zich te buigen over de kieslijsten.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees