Food

Liefhebbers kunnen genieten in Antwerpen

Grootste chocolademuseum ter wereld opent de deuren in ons land

VIDEO Alles leren over chocolade en natuurlijk veel proeven in Chocolate Nation. Video: ATV

Antwerpen -

Het grootste chocolademuseum ter wereld is dit weekend geopend in ons land. In het gloednieuwe Chocolate Nation kunnen liefhebbers hun hartje ophalen aan het koningin Astridplein.

4.000 m² aan chocolade. Dat mag je verwachten in de locatie waar vroeger Aquatopia huisde, waar anderhalf jaar geleden nog vissen zwommen. In het iconische gebouw van onder meer het Radisson Blu Hotel, is de grootste Belgische chocoladebeleving ter wereld te vinden.

“We zijn zelf chocoladefans en we willen een merkbeleving rond Belgische chocolade creëren voor alle andere fans. Belgische chocolade behoort tot het collectieve smaakerfgoed en verdient een prominente plek in Begië, hier in Antwerpen,” klinkt het bij één van de initiatiefnemers Jeroen Jespers. Samen met Mickelle Haest nam hij het initiatief voor Chocolate Nation. "Bij ons ontdek je het verhaal van en de liefde voor Belgische chocolade."

Belgische elegantie

Jespers en Haest bezochten chocoladeprojecten over de hele wereld. Ze zagen klassieke musea met vitrinekasten en obligate informatiebordjes, maar ook heuse belevingen waar alle zintuigen geprikkeld worden. “Vooral in Zwitserland zijn er veel chocolademusea,” zegt Haest. “Daar gaat het over de melk die wordt toegevoegd aan de cacao, over de koeien met bel om hun nek in de Alpenweide. Hier in België gaat het over de verfijndheid, de elegantie."

Belgische chocolade is chocolade met een gouden randje, weten de initiatiefnemers. "Bovendien kent België een hele reeks aan chocolade uitvindingen met wereldwijde bekendheid; de chocoladepraline, de ballotin - het elegante doosje waarin pralines verpakt worden -, de gevulde chocoladereep en ook het wereldberoemde ijsje Magnum.Het zal duidelijk worden waarom Belgen met recht trots mogen zijn op hun chocolade en hun cultuur. De hele wereld geniet er tenslotte van.” 

Kijken mag, proeven ook

In Chocolate Nation wordt ook Belgische chocolade gemaakt. Het museum heeft ateliers, workshopruimtes en een eigen Bean To Bar Laboratorium waar chocolatiers de kneepjes van het vak kunnen leren en bezoekers chocolatiers aan het werk kunnen zien of zelf een workshop kunnen volgen. Master chocolatier Patrick Aubrion leidt deze chocolade-afdeling. Veertien jaar lang was hij de rechterhand van Pierre Marcolini en voor Barry Callebaut stond hij mee in voor de Belgische lancering van de Ruby RB1, de van nature roze chocoladesoort die recent in België werd uitgevonden. 

 

 

Corrigeer