Ooit was ze een supertalent als gymnaste, nu amuseert ze zich. En hoe! Bekijk deze perfecte grondoefening

Als juniore behoorde Katelyn Ohashi (21) tot de absolute wereldtop en klopte ze meervoudig olympisch kampioene Simone Biles. Enkele ontgoochelingen verder - sportief en mentaal - besloot de ze het hoogste niveau vaarwel te zeggen en legde ze zich toe op haar studies. Maar ze bleef turnen! En hoe.

Met haar grondoefening op de Collegiate Challenge in Anaheim scoorde Ohashi alweer een perfecte tien, op de muziek van onder meer Michael Jackson en onder luid applaus van het publiek en haar teamgenotes. Sports Illustrated omschreef de oefening als ‘Perfectie’, HuffPost gebruikte het woord ‘Vlekkeloos’ en volgens UCLA zelf, het ‘college’ waar Ohashi studeert, was zelfs een tien onvoldoende.

Ohashi turnt nog voor haar plezier maar dat was ooit anders. Als juniore was ze de grootste uitdager van huidig turnlegende Simone Biles. Meer zelfs, Ohashi werd een grotere toekomst toegedicht. Maar enkele blessures en de stress van het altijd moeten presteren haalden haar onderuit. “Ik wilde niet langer na een maaltijd extra trainen om toch maar geen gewicht bij te winnen”, getuigde ze achteraf. “Ik wilde gewoon opnieuw een kind kunnen zijn.”

Dat, enkele zware blessures, een groeischeut en pijnlijke commentaren deden haar besluiten een stap terug te zetten. “Ik kon mezelf niet meer aanvaarden”, aldus Ohashi. “Ik haatte mezelf.”

Een stapje lager hervond ze haar vreugde. “Ik kreeg andere doelen, een ander pad te volgen en vond de sport plots opnieuw fijn. Deze vreugde heb ik lang niet meer ervaren. Het gaat niet meer om medailles of resultaten maar wel over met een glimlach van het podium te stappen. Dat is al wat telt.”

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.