Viviani opent meteen de rekening in Tour Down Under

Elia Viviani won dinsdagmiddag Australische tijd op de kaarsrechte Sint Vincent Street in Port Adelaide de eerste WorldTour-zege van het nieuwe seizoen. Er stond in de openingsetappe van de Tour Down Under geen maat op de Italiaanse kampioen die zich wel langs de linkerkant van de weg door een smalle opening moest wringen en dan de Duitser Max Walscheid als springplank had naar een eerste zege. De Belg Jasper Philipsen werd zesde ondanks een aanraking met de mobiele telefoon van een fan.

De Australiër Caleb Ewan schoot eind vorige week al raak in de Down Under Classic, een criterium op de vooravond van de Tour Down Under waarin geen WorldTour-punten te verdienen waren. Met een korte etappe over 129 kilometer tussen North Adelaide en Port Adelaide startte de 21e editie van de Tour Down Under écht.

Meteen na de start vertrok de eerste vlucht van dit wielerseizoen, die werd gevormd door thuisrijders Michael Storer (Team Sunweb) en Jason Lea (Unisa), de Nieuw-Zeelander Patrick Bevin (CCC Team) en de Kazak Artyom Zakharov (Astana). Nadat die laatste de strijd voor de eerste bergtrui verloor van Lea, liet hij zich terug afzakken richting het peloton, waar de controle gebeurde door de Belgische ploegen Deceuninck - Quick-Step en Lotto Soudal.

Viviani als duiveltje uit doosje

Bevin (derde), Storer (vierde) en Lea (zesde) hielden aan hun lange vlucht dan wel een plekje in de top tien van het algemene klassement over dankzij de bonificatieseconden die lagen te wachten aan de tussensprinten, maar in het verhaal voor de ritzege speelden ze geen rol: door de hitte en de harde tegenwind werden ze bijna veertig kilometer voor de finish al terug opgeslorpt door de grote groep, die compleet richting massasprint trok.

Die sprint werd sterk bepaald door de tegenwind en door de hectische aanloop, die de kansen kostte van Ewan en de Slovaak Peter Sagan. Wel op de afspraak was de jonge Duitser Max Walscheid (Team Sunweb), die de spurt vroeg inzette en met ruime voorsprong zijn eerste zege van het seizoen leek te gaan halen. Maar dat was buiten Viviani gerekend, die zich tussen de afsluiting en de concurrentie wurmde en als een duiveltje uit een doosje nog op en over Walscheid ging.

Philipsen raakt telefoon

Walscheid hield wel nog de tweede plaats vast, de Italiaan Jakub Mareczko (CCC Team) werd derde voor Phil Bauhaus en Ryan Gibbons. De 20-jarige Jasper Philipsen raakte in volle sprint de telefoon van een filmende toeschouwer, die daarop de lucht werd in gekatapulteerd. Maar Philipsen zelf bleef recht en kon zijn nieuwe ploeg UAE - Team Emirates meteen een zesde plek bezorgen. Daarmee deed hij twee plaatsen beter dan Sagan.

Viviani is ook de eerste leider in de Tour Down Under. Hij heeft in het algemene klassement vier seconden voorsprong op Walscheid en vijf op Bevin en Storer.

“Na een fantastisch 2018 had ik mezelf toch wat met druk opgezadeld. De druk is nu meteen van de ketel”, aldus de sprinter van Patrick Lefevere die gelijk voor de allereerste officiële wegzege van Deceuninck-Quick Step tekende. Woensdag wacht het peloton een etappe van 149 kilometer tussen Norwood en Angaston, met onderweg enkele klimmetjes en een oplopende finishstrook op het eind.

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.