Zes maand cel met uitstel voor ozondokter: mailverkeer met sporters deed hem de das om

Zes maand cel met uitstel voor ozondokter: mailverkeer met sporters deed hem de das om

De rechtbank heeft dokter Chris M. tot zes maand cel met uitstel veroordeeld voor dopinginbreuken. Gedetailleerde mails met de twintig sporters die hij medisch begeleidde, deden hem de das om. Dat blijkt uit het vonnis en de motivering van de rechtbank.

In de praktijk van de 55-jarige huisarts in Rotselaar vond op 19 december 2012 een huiszoeking plaats. Daarbij werden zijn mailbestanden en digitale agenda in beslag genomen. Volgens de dokter gebeurde dat op onregelmatige wijze omdat er geen afgevaardigde van de Orde van Geneesheren als onafhankelijke waarnemer bij aanwezig was.

LEES OOK. Advocaat van ‘ozondokter’ Greg Van Avermaet lacht beschuldigingen weg: “Ze zoeken een zondebok en mijn cliënt moet voor de bijl”

Daags nadien doorzochten de speurders de computer van M. in een soort vooronderzoek. De computer bevatte drie bestanden: de medische dossiers van zijn patiënten, mails en zijn agenda. De medische dossiers bevatten geen relevante informatie, maar de mails wel. Daaruit bleek dat enkele sporters zich dopeerden met hulp van de beklaagde. Een tweede nazicht op 8 januari 2013, ditmaal met toezicht van een onafhankelijke waarnemer, bevestigde dat.

Volgens de arts vielen alle stukken onder het beroepsgeheim. De rechtbank veegde dat argument van tafel. Als een arts in de uitoefening van zijn beroep verdacht wordt van een misdrijf, verliezen de stukken hun vertrouwelijke karakter. De afwezigheid van een waarnemer tijdens het vooronderzoek werd als onregelmatigheid beschouwd, maar vormde geen grond voor nietigheid van het bewijsmateriaal.

Verboden stoffen

Dokter Chris M. werd ervan beschuldigd tussen 7 januari 2009 en 2 januari 2013 aan verschillende sporters verboden stoffen te hebben toegediend.

De rechtbank deelde de beschuldiging onder in drie categorieën. De eerste verboden dopingpraktijk is het toedienen van ozon. Het gaat om afname, manipulatie en het opnieuw toedienen van een hoeveelheid bloed in de bloedsomloop. De arts zou de ozontherapie gebruikt hebben bij dertien sporters.

De tweede verboden dopingpraktijk gaat over het toedienen van injecties met een ijzerpreparaat, Revitorgan en aminozuurinfusen (Vaminolact). Ook in dit luik wordt melding gemaakt van dertien sporters. Een derde aantijging is dat Chris M. twaalf sporters heeft aangemoedigd, bijgestaan en geholpen in het kader van overtredingen op de antidopingregels.

Ook twee vrouwen

Op de klantenlijst van de dokter prijken in het totaal twintig namen: acht wielrenners (onder wie twee vrouwen), zeven veldrijders, twee triatleten, één atleet, één racepiloot en één mountainbiker.

Greg Van Avermaet

De meest bekende namen zijn de wielrenners Greg Van Avermaet, Ben Hermans en Kevin Hulsmans, de veldrijders Bart Wellens, Tom Meeusen en Vincent Baestaens, en triatleet Bert Jammaer. Ook de op 5 juli 2012 plots overleden coureur Rob Goris werkte met dokter M.

Corrigeer

MEER NIEUWS