Ook controleur en verplegend personeel deelden in de klappen

Reiziger De Lijn voor de rechter omdat hij chauffeur klap in gezicht gaf: “Ik was de enige die vervoersbewijs moest laten zien”

In de zomer van 2016 maakte Mohammad I. het enkele keren bont op de bussen van De Lijn. Foto: bfs

Sint-Niklaas -

Een 41-jarige man uit Sint-Niklaas staat terecht voor het slaan, bedreigen en in het gezicht spuwen van een buschauffeur, twee controleurs en een verpleger van het AZ Nikolaas. “Ik wil mijn agressieprobleem aanpakken”, beloofde hij.

“Ik voelde mij gediscrimineerd”, was de uitleg van Mohammad I. voor zijn wangedrag op een bus van De Lijn in augustus van 2016. “Ik moest mijn vervoersbewijs tonen terwijl andere reizigers dat niet moesten.” Dat zagen de advocaat van De Lijn en het openbaar ministerie dinsdag enigszins anders tijdens zijn proces in de correctionele rechtbank van Dendermonde. “

Bedreigd en geslagen

Tijdens een eerste incident kreeg een buschauffeur een klap op zijn neus van Mohammed I.”, werd er uitvoerig uiteengezet. “Vier dagen later was hij opnieuw agressief tegen diezelfde chauffeur en weigerde hij zijn vervoersbewijs te tonen. Er werden twee controleurs ter plaatse geroepen die genoodzaakt waren om I. van de bus zetten. Een vrouwelijke controleur werd daarop genepen en in het gezicht gespuwd. Haar mannelijke collega moest enkele klappen incasseren. Ze werden ook bedreigd door I., die beloofde om terug te keren met een hele groep om hen te ‘pakken’.”

Op 27 augustus van vorig jaar liep het alweer uit de hand. Toen ging Mohammad I. een verpleger in het AZ Nikolaas te lijf. Daar was hij hulp komen vragen voor pijn aan zijn rug. Volgens de verpleger gooide I. een koekjesdoos in zijn gezicht, kwam hij neus aan neus bij hem staan en hield hij zijn vuist omhoog alsof hij hem zou slaan. “Ik was gefrustreerd omdat ik vond dat ik niet de juiste medicatie had gekregen”, verdedigde I. zich samen met zijn advocaat Freya Coppens. “Het was nooit mijn bedoeling om de verpleger te raken met die doos.”

Mohammad I. werd in het verleden al twee keer veroordeeld voor smaad en tien keer voor verkeersovertredingen.

Voor deze nieuwe feiten vroeg de openbaar aanklager een zware straf gekoppeld aan probatievoorwaarden. Daar bleek I. wel oren naar te hebben. “Ik wil mij oprecht verontschuldigen voor wat ik heb gedaan. Ik ben bereid om mijn agressieprobleem aan te pakken.”

Vonnis op 20 februari.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio