Zou zowat 200 visa geregeld hebben

Ook minister Homans start onderzoek naar Mechels gemeenteraadslid: “Zeker zijn dat hij niet onterecht sociale woningen heeft toegekend”

Mechelen -

Mechels N-VA-raadslid Melkan Kucam heeft in zijn politieverhoor gezegd dat hij geen mensensmokkel heeft georganiseerd en geen grote sommen geld ontvangen heeft in ruil voor humanitaire visa aan Syrische christenen. Hij zou in totaal iets meer dan 200 huminataire visa geregeld hebben. Ondertussen laat Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA) onderzoeken of Kucam ook misbruik heeft gemaakt van zijn functie om sociale woningen onterecht toe te wijzen.

Twee nachten al zit Kucam in de cel. De man wordt verdacht van mensensmokkel, afpersing, passieve corruptie en criminele organisatie. Kucam zou Syrische christenen die de oorlog wilden ontvluchten tot 10.000 euro hebben laten betalen voor humanitaire visa die normaal slechts een goede 500 euro kosten. Dat lukte omdat hij een vertrouwenspersoon was op het kabinet van toenmalig staatssecretaris voor asiel Theo Francken.

Wanneer hij naar het kabinet stapte met alweer een nieuwe namenlijst, kwam die bij kabinetsmedewerkster en ‘goede vriendin’ Lies V. terecht. Op de Facebook-pagina van Kucam staat een filmpje waarop hij in “downtown Beiroet” paspoorten of visa uitdeelt. Onderaan staat: “Bedankt, Lies V”.

Of de medewerkster meer wist over de fraude, werd gisteren niet duidelijk. Bij Theo Francken is te horen dat ze “tot nader order niets verkeerd heeft gedaan. Alle personen op de lijsten werden ook gecontroleerd door de veiligheidsdienst van het Leger, door de politie en door Vreemdelingenzaken. Op basis daarvan kregen de dossiers een ‘go’ en gingen ze naar de ambassade”. Lies V. bleef gisteren onbereikbaar. Volgens een kennis “voelt ze zich bedrogen door Melkan Kucam”.

Volgens Francken zou Kucam zowat “207 vluchtelingen” aan een visum geholpen hebben, “tijdens twee golven, in juni 2018 en in september 2018”. In oktober ging de bal aan het rollen rollen. Toen zijn mensen over de dure visa gaan klagen bij Mechels CD&V-fractieleider Wim Soons. “Ik heb twee klachten binnengekregen. Eén persoon had betaald aan mijnheer Kucam om een familielid te laten overkomen. Een tweede meldde dat het gonsde van de verhalen over dure visa. Daarop ben ik naar de politie gestapt.”

Gisteren zouden de speurders nog huiszoekingen uitgevoerd hebben in ­Mechelen en omstreken.

Homans onderzoekt sociale huisvesting

Intussen laat Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA) onderzoeken of het Kucam misbruik gemaakt heeft van zijn functie om sociale woningen onterecht toe te wijzen. De N-VA’er was in Mechelen ook voorzitter van de socialehuisvestingsmaatschappij Klemo.

“Met wat we van de man weten, wil ik onderzoeken of er ook geen onregelmatigheden gebeurd zijn bij Klemo”, zegt Homans. “We willen controleren of er geen verdachte toewijzingen zijn geweest, afwijkingen van de wachtlijst en of bepaalde ­nationaliteiten niet voor­getrokken zijn.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees