Dit is een exclusief artikel voor jou.

Dit exclusieve artikel lezen? Doe het gratis >
Corrigeer
Het Nieuwsblad camera closecorrect down facebook gplus nextprevquote share twitter video

Aan de whiskyshop van Dirk Verleysen is ook een bar verbonden. lds

Whiskyhemel op aarde opent deurenin Moorsel: liefst 900 soorten te koop

Moorsel

-

Whiskyliefhebbers komen voortaan in Moorsel aan hun trekken. Software-ingenieur Dirk Verleysen (55), die zijn bijberoep aan zijn passie wijdde, opent morgen vrijdag in de Rijgerstraat zijn shop Dram 242. Liefst negenhonderd soorten whisky kan je er vinden.

“Een unieke combinatie van spirit, hout en een heel grote fruitigheid.” Wanneer Dirk Verleysen Penderyn beschrijft, whisky van de enige stokerij in Wales, vloeien woorden van liefde uit zijn mond. Zijn whiskyshop is zijn tweede thuis.

“In 2012 richtte ik de zaak op in Lebbeke”, vertelt Verleysen. “Toen het huis naast ons in Moorsel te koop kwam, heb ik niet getwijfeld. Als hoofdberoep werk ik van thuis uit voor een Amerikaans bedrijf, als software-ingenieur. Het valt nu nog beter te combineren. Mijn dochter Anastasia heeft de inrichting verzorgd.”

Dram 242 viel de voorbije jaren al in de prijzen: door het Gentse whiskyfestival werd de zaak uitgeroepen tot beste whiskyshop van België in 2015. Hoe dat komt? “We hebben een heel gemoedelijke sfeer”, vertelt Verleysen. “We pushen ook nooit iemand om te kopen. Iedereen is vrij om iets te proeven tegen een kleine vergoeding, afhankelijk van de prijs van de fles. Ik verkoop grote merken, maar probeer me ook toe te leggen op de onafhankelijke bottelaars.”

Dirk Verleysen Dram 242 “We pushen nooit iemand om te kopen”

De man heeft zijn eigen whiskyclub opgericht, Templars of the Malt, waarmee hij een vijftal keer per jaar proeverijen organiseert. Die tastings kunnen ook op maat besteld worden: de eerste etage is ingericht als complete tastingruimte met plaats voor dertig mensen.

Verder geeft hij in Syntra opleiding voor sommeliers. “Een introductie tot whisky”, zegt Verleysen. “Dat wil ik binnenkort ook in de winkel organiseren.”

Aan de winkel is ook een whiskybar verbonden, die een vrijdag in de maand opent. Iedereen kan dan van alle open flessen komen proeven. (lds)

Morgen vrijdag opent de shop vanaf 18 uur in de Rijgerstraat 60 in Moorsel.

Het beste van Enkel voor abonnees