GBS Toneel start met 'De Zegen van de Heer' (en die van ons)

'De Zegen van de Heer' hebben ze al en het applaus krijgen ze er vanaf morgen ongetwijfeld drie dagen bij tijdens de voorstellingen van hun jaarlijks toneel – editie 38. De ploeg van de Gemeentelijke Basisschool Lochristi en Beervelde hield gisteren haar generale repetitie en Lochristi Blogt zag dat het goed was. U kan nu al genieten van een reeks teasers van de avondvullende komedie van de bonte bende. Tijdens het weekend krijgt u alle gekke bekken en situaties in beeld.

'Met de Zegen van de Heer’ is een toneelklassieker in het lichte genre. Twee jaar geleden genoten we er al van bij de collega’s van De Weg-Wijzer in Zaffelare, en nu strijkt de lichtjes geschifte kloostergemeenschap dus neer in de sportzaal van de Gemeentelijke Basisschool. GBS doet het dit jaar met een klassieke cast zonder nieuw toneelgeweld en dat merk je meteen in de ‘flow’ waarin je tweeëneenhalf uur wordt meegesleurd: de goede ziel van het gezelschap, tuinman Freddy De Wilde, de alles beredderende moeder-overste Micheline Lisabeth, hippe nonnetjes met nachtelijk schoonheidsmasker Cristine Poppe en Nancy Raes, de hardhorige retro-klaagnon Kathy De Cock en de devootste van de bende - op het seuterige af - Isabelle Schatteman, houden mekaar qua typetjes en speelstijl perfect in evenwicht en zorgen voor (vooral) verbaal geweld, al vallen er ook wat schoten en gewonden, zij het zonder veel erg.

Vaste cast

Op de generale konden de dames in habijt af en toe hun eigen lach niet inhouden en dan weet je meteen dat het goed zit. In de cast ook felle karikaturen van de politie van Lueje, met Luc Dhont en Ann Van Laere, twee onderwijzers-acteurs die niet vies zijn van wat overdrijving en visuele gags. Italiaans temperament en verkleedpartijen kwam er van gangsters en terzelfder tijd bisschoppen onderweg naar Oostakker-Lourdes, Rony De Smedt en Tuur De Cooremeter. Twee taalexperten ook, want wanneer u naar de voorstelling gaat moet u maar eens letten op hun wat vreemde mix van Luuts, een fiks Antwerps accent en een flard Italiaans. Maar dat zal wel met hun drang te maken hebben om in het verhaal zoveel mogelijk onder de radar te blijven.

Nog geen kaarten?

‘Met De Zegen van de Heer’ is een stuk met een rechttoe-rechtaan verhaallijn, meer dan andere jaren, en daar is niets fout aan. Navertellen wanneer je thuiskomt - voor zover er al nood aan is om zulke komische stukken in stukjes te ontrafelen -  lukt best. Beter is nog om gewoon zelf te gaan kijken, en dat kan wanneer u snel bent en contact opneemt met  secretariaat@gbslochristi.be of 09 331 53 61. Kaarten kosten in voorverkoop 8 euro voor volwassenen, kinderen genieten mee voor 5 euro. Zes lezers van onze Nieuwsbladsite kijken overigens gratis met onze groeten. 

De kaarten zijn dit jaar aan een vaste avond gelinkt, nadat er vorig jaar een net iets te grote toeloop was op zaterdagavond. “Dat is altijd de topavond”, zegt GBS-directeur Chris Van Calenberge, in het stuk zelf gewoon God. Niet ‘on tape’, maar live. “Vrijdag is meestal het rustigst, op zondag hebben we dan meer een familiepubliek in de zaal.” Voorstellingen op vrijdag 18 en zaterdag 19 januari om 20 uur, zondagmiddag om 15 uur. Vergeet tijdens de pauze niet om het oudercomité van de gemeentelijke basisschool een duwtje in de rug te geven voor hun inzet en dit fijne initatief, en loop zeker eens langs de bar. Al was het maar om de emoties van het helse kloosterleven door te spoelen. 

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio