Buste Leopold II krijgt klimop om ‘in weg te deemsteren’

Buste Leopold II krijgt klimop om ‘in weg te deemsteren’

Het standbeeld van Leopold II kreeg een symbolische klimop. Foto: idh

Halle -

Dekoloniseer Halle geeft zichzelf twee jaar de tijd om standbeelden, straatnaamborden en de geesten te “dekoloniseren”. Een symbolische actie in het stadspark gaf de aftrap.

Al vijf jaar zetten een handvol vrijwilligers van Averechts zich in om mensen aan te tonen dat het koloniaal verleden van België in Congo heel wat leed berokkende aan de gewone Congolese burgers. Ondertussen werd de werkgroep Dekoloniseer Halle in het leven geroepen. “We hebben al geijverd voor verklarende borden bij standbeelden en straatnaamborden die verwijzen naar het koloniale verleden. De mensen beseffen nu dat het in Congo er niet altijd even netjes aan toeging. Die sensibilisering willen we de komende twee jaar verder zetten, tot ook de geesten van de Hallenaren zijn bijgesteld”, aldus Ferdinand Leys.

Lespakketten

“Uit een enquête blijkt hoe weinig Hallenaren weten over Congo. Nochtans werden ook in deze stad boten en vrachtwagens gemaakt in de fabriek Bollinckx en werden er bruggen gesmeed voor Congo bij de ateliers van Lecocq. We willen de Hallenaren de banden van onze stad met Congo helpen ontdekken via lezingen en tentoonstellingen. Er komen ook lespakketten voor de scholen. We hebben een website waar we info uitwisselen. En hopelijk kunnen we zo het denken van mensen veranderen. Want uitbuiting van volkeren is ook vandaag actueel”, aldus Jean-Pierre Laus.

De actie Onze Congo ging woensdag symbolisch van start aan het standbeeld van Leopold II in het stadspark op de dag waarop in 1961 Patrice Lumumba in Congo werd vermoord. Er werd symbolisch klimop geplant aan het standbeeld. “We willen het standbeeld niet weg, want we willen niet vergeten wat er is gebeurd in Congo. Maar anderzijds willen we de omstreden Leopold II wel laten overwoekeren om van zijn daden afstand te nemen”, aldus Hilde Rooselaer.

Dekoloniseer Halle vroeg de stad om de klimop te onderhouden. Burgemeester Marc Snoeck (SP.A) wil bekijken hoe het monument een plaats kan krijgen in de geplande vernieuwing van het park.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio