Theo Francken over kritiek op humanitaire visa: "Ze hebben bloed geroken, ze zullen blijven proberen me te doen vallen."

Theo Francken blijft volledig achter zijn vluchtelingenbeleid staan, en zou zijn manier van werken met visa ook nu niet anders aanpakken. Dat zei hij op ROBtv, na een tumultueuze zitting in de kamer donderdagmiddag.

LEES OOK. “Kucam vervalste ook leeftijden in functie van hogere uitkeringen”

Die kwam er naar aanleiding van fraude met visa. N-VA gemeenteraadslid in Mechelen Kucam zou die visa verkocht hebben tegen hoge prijzen aan Christenen die Syrië wilden ontvluchten. Hij is ondertussen aangehouden op verdenking van onder andere mensensmokkel. Volgens de oppositie is Theo Francken daar zelf politiek voor verantwoordelijk, en had hij objectieve criteria moeten vastleggen om te beslissen wie nu juist in aanmerking kan komen voor zo’n visum.

LEES OOK. Francken kop van jut tijdens debat over humanitaire visa in de Kamer: “Hoe cynisch klinkt de N-VA-slogan vandaag?”

Francken zelf gaat daar niet mee akkoord. Hij vindt het 'zeer goedkoop' dat er nu kritiek is. "Ze hebben vier en een half jaar niks gezegd. In de regering heb ik daar nooit kritiek op gekregen, integendeel zelfs, een proficiat. De MR, minister Reynders,... Buitenlandse Zaken was volledig op de hoogte. We hebben schouder aan schouder een persconferentie gegeven naar aanleiding van de redding van die mensen uit Aleppo, en diezelfde partijen steken nu een mes in mijn rug", zegt Francken op ROBtv.

Hij verdedigde daar ook het model van de humanitaire visa. "Ik zou het absoluut opnieuw doen. Alleen is het heel spijtig dat één iemand misbruik heeft gemaakt van dat vertrouwen, maar ook van zeer veel christenen door er geld voor te vragen. Dat was zeker niet de bedoeling en zeker niet in mijn opdracht."

"Ik ben de populairste politicus van het land en ik moet en zal vallen. Ze hebben bloed geroken en ze zullen blijven proberen om mij te doen vallen, maar ik heb sterke schouders", voegde Francken er nog aan toe. 

Bekijk hier het volledige gesprek:

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees