Opnieuw kamperen voor de Gentse schoolpoort? Morgen wordt beslist

Opnieuw kamperen voor de Gentse schoolpoort? Morgen wordt beslist

Foto: fvv

Gent -

Duiken de komende maanden weer tentjes op voor de Gentse schoolpoorten? Dat wordt morgenvroeg beslist op een vergadering met alle middelbare Gentse scholen.

Enkele cruciale knopen moeten worden doorgehakt. In de eerste plaats of iedereen opnieuw meedoet aan het online inschrijvingssysteem. Zo niet zal er dit jaar toch nog worden gekampeerd voor middelbare schoolpoorten en dat zorgt voor onrust bij heel wat ouders en scholen.

Eigenlijk waren scholen in Gent dit jaar verplicht om online aan te melden. Maar omdat het Vlaams decreet, dat kamperen voor de schoolpoort wil tegengaan, door een belangenconflict van de Franstaligen vlak voor de finish strandde, ligt alles opnieuw open. Zo zijn scholen bijvoorbeeld niet meer verplicht om online in te schrijven.

Lees ook: Gentse scholen vrezen opnieuw chaos bij online inschrijvingen.

1 april of vroeger aanmelden?

Ook de vooropgestelde timing ligt straks opnieuw op tafel. Sommige scholen willen de door Vlaanderen naar voren geschoven timing van 1 april behouden, andere willen ze vervroegen naar maart. Na het aanmelden krijgen kinderen een ticket, waarmee ze zich voorlopig ten vroegste vanaf 29 mei op de school kunnen inschrijven. Dat vinden veel scholen dan weer te laat.

Begin december hadden vijf randgemeenten aangekondigd te zullen instappen in het Gentse systeem: Merelbeke, Zelzate, Lochristi, Melle en Evergem. Maar door de onduidelijkheid zouden sommigen toch niet meer meedoen. “Hoe meer middelbare scholen zich bij ons aansluiten, hoe beter de resultaten”, zegt onderwijsschepen Elke Decruynaere (Groen). “Anders schrijven ouders hun kind zowel via het Gentse systeem als in de rand in. Dat zorgt voor dubbels en campings voor de schoolpoorten rond Gent.”

Vuurwerk

Intussen zorgen de online inschrijvingen voor vuurwerk in het stadhuis. Tijdens de bevoegde commissie woensdag werd het “zure getweet” van Decruynaere over de “onkunde” van de Vlaamse regering zwaar op de korrel genomen door gemeenteraadslid Karlijn Deene (N-VA). “Uw communicatie gaat lijnrecht in tegen de oproep van burgemeester De Clercq om constructief samen te werken”, klonk het. Volgens Decruynaere had de Vlaamse regering het belangenconflict van de Franstaligen perfect kunnen voorzien.

In Antwerpen werd dinsdag al beslist dat alle scholen dit jaar online zullen inschrijven.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio