Eerste communistische schepenen van België leggen de eed af: “We slaan een blad om in de geschiedenis”

Eerste communistische schepenen van België leggen de eed af: “We slaan een blad om in de geschiedenis”

Na de installatieraad was er een volkse receptie in de tuin van het gemeentehuis. Foto: zvd

Zelzate -

Zelzate heeft als eerste gemeente in de Belgische geschiedenis twee schepenen van PVDA. De nieuwe raad is donderdagavond geïnstalleerd onder het oog van een zeer enthousiast publiek.

Zelzate heeft nu officieel een links bestuur van SP.A en PVDA. Een totale ommekeer na zes jaar rechts bestuur met VLD, N-VA en CD&V. Burgemeester Brent Meuleman (SP.A) had pas woensdag zijn eed kunnen afleggen bij de gouverneur. Gisterenavond beleefde hij een installatieraad met een talrijk en uitbundig publiek, staande ovaties en nadien een fanfare en receptie.

Zaal ostentatief verlaten

Wel was er even wat spanning, toen de VLD-SD-fractie op het einde van de raad ostentatief de raadszaal verliet bij het begin de toespraak van eerste schepen voor PVDA Geert Asman. Die beloofde nochtans dat hij met alle Zelzatenaren en alle politieke fracties wilde samenwerken.

De VLD-SD van oud burgemeester Frank Bruggeman betwist nog altijd de uitslag van de verkiezingen. Toen hun klacht door de Raad voor Verkiezingsbetwistingen niet ontvankelijk werd verklaard stapten ze naar de Raad van State om tegen dit arrest in beroep te gaan.

“Ik kreeg vorige week nog een aangetekend schrijven van de raadsman van de VLD-SD die mij in gebreke stelde als ik de uitnodiging voor deze geplande raad onmiddellijk niet zou intrekken. Ik heb dit echter niet gedaan”, opende uittredend gemeenteraadsvoorzitter Martin Acke (N-VA).

Volgen op scherm

“We slaan een blad om in de Zelzaatse en trekken een lijn onder een politiek erg moeilijke periode”, besloot burgemeester Meuleman. Een driehonderd mensen waren getuige van deze raad, al moesten de meesten buiten de raadzaal op de trappen de zitting op een scherm volgen.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees