Naast verdenking van fraude met humanitaire visa

“Kucam vervalste ook leeftijden in functie van hogere uitkeringen”

“Kucam vervalste ook leeftijden in functie van hogere uitkeringen”

Foto: rr

Melikam Kucam (N-VA) werd donderdag aangehouden door de onderzoeksrechter voor fraude met humanitaire visa. Intussen wordt ook onderzocht of Kucam fraudeerde met sociale woningen. En nu bekijken speurders ook of hij uitkeringsfraude pleegde.

Volgens een bron binnen de politie, die getuigt aan De Morgen, heeft Kucam er samen met rechterhand J.H. voor gezorgd dat onder andere leeftijden op visa-aanvragen werden vervalst. Daarnaast zouden er ook schijnscheidingen gebeurd zijn. Oudere mensen en alleenstaanden hebben dan immers betere sociale rechten en krijgen hogere uitkeringen.

Maar dat klopt volgens advocaat Frank Coel niet. Hij herhaalde vrijdag dat zijn cliënt zich op geen enkele manier heeft laten betalen of geld heeft gevraagd voor humanitaire visa. “Mijn cliënt is verbijsterd en aangeslagen dat hij nu op alle vlakken wordt uitgespuwd.”

Kucam werd daarover alleszins nog niet ondervraagd. Wel moest hij al uitleg komen geven bij de speurders over fraude met humanitaire visa. Beschuldigingen daarover ontkent de N-VA-politicus. Intussen zegt hij wel dat hij ‘via via informatie had gehoord over geldstromen naar passeurs en reisbureaus, en dat hij dat toen ook gemeld had aan het kabinet van toenmalig staatssecretaris Theo Francken (N-VA).

Intussen is niet langer Francken, maar wel Maggie De Block (Open VLD) bevoegd voor Asiel & Migratie. Volgens haar kabinet is Kucam gelinkt aan 200 dossiers van Vreemdelingenzaken.

“Kucam vervalste ook leeftijden in functie van hogere uitkeringen”
Kucam met Zuhal Demir Foto: pvw

De onderzoeksrechter heeft beslist dat Kucam in de cel blijft. Dinsdag moet hij voor de raadkamer verschijnen, die zal dan over zijn aanhouding beslissen.

Veel vakanties en dure wagens

De 44-jarige Melikan Kucam werd dinsdagmiddag voor verhoor meegenomen door de Antwerpse federale gerechtelijke politie. Hij wordt ervan verdacht zich te hebben laten betalen voor de toekenning van humanitaire visa aan christenen uit Irak en Syrië. Hij zou hen tot 10.000 euro hebben laten betalen voor een visum, terwijl voor die documenten normaal slechts een beperkte administratiekost wordt aangerekend. De man werd door het dagelijkse bestuur van N-VA geschorst uit zijn functies.

In Mechelen werden al langer vragen gesteld bij de ­levensstijl van Kucam, van beroep boekhouder bij het OCMW in Ganshoren. Buurtbewoners vroegen zich af hoe hij met zijn loon zo vaak op vakantie kon. Volgens een goede bron zou Kucam ­bovendien onlangs nog twee dure wagens besteld hebben, een Maserati voor zichzelf en een Golf R voor zijn zoon.

“Kucam vervalste ook leeftijden in functie van hogere uitkeringen”
Foto: pvw
Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees