Thomas De Gendt heeft eerste prijs van seizoen beet, maar dat was niet zijn hoogtepunt van de dag: “Zo lang op moeten wachten”

Thomas De Gendt heeft eerste prijs van seizoen beet, maar dat was niet zijn hoogtepunt van de dag: “Zo lang op moeten wachten”

Foto: Photo News

De Zuid-Afrikaan Daryl Impey (Mitchelton - Scott) heeft vrijdag de vierde etappe van de Tour Down Under op zijn naam geschreven. De rit was het decor van de eerste lange vlucht van Thomas De Gendt van dit jaar: de ontsnappingskoning van Lotto Soudal liet in de finale de rest van de kopgroep achter zich maar moest zich finaal tevredenstellen met de prijs van de strijdlust. Zijn eerste (troost)prijs van het seizoen was echter niet het belangrijkste voor De Gendt.

LEES OOK. Titelverdediger Daryl Impey is de snelste in Tour Down Under, Thomas De Gendt de strijdlustigste

Met 26 graden en zelfs een regenbuitje waren de weersomstandigheden in Australië een stuk draaglijker dan de verhitte dagen voordien. En die regen was voor Thomas De Gent belangrijker dan de prijs van de strijdlust.

“Ik moest hier zo lang op wachten, maar eindelijk gebeurde het. Het kostte me acht jaar Tour Down Under om regen te krijgen tijdens de koers. En na drie warme dagen voelde het geweldig”, reageerde hij op Twitter.

“Ik had mijn zinnen gezet op de ontsnapping van de dag en dat lukte ook relatief makkelijk omdat de eerste zeven à acht kilometer vrij heuvelachtig verliepen. Ik wist dat er vandaag enkel sterke renners mee zouden zijn in de vlucht. Ik voelde dan ook meteen aan dat we een sterk gezelschap vormden. We maakten er een soort ploegentijdrit van”, zegt De Gendt op de website van zijn team.

“Drie uur lang fietsten we op volle kracht om te zien hoe het peloton zou reageren. Daar hebben ze alle zeilen moeten bijzetten om onze maximale voorsprong van vijf en een halve minuut binnen de perken te houden. Vier à vijf ploegen hebben daarna hun krachten moeten bundelen om ons terug te pakken. Op het einde probeerde Miles Scotson nog weg te rijden uit onze groep. Als we langer hadden samengebleven, bestond volgens mij de kans dat één van de vluchters een gooi zou gedaan hebben naar de zege.”

“Ik was misschien niet de sterkste in de ontsnapping vandaag, ik had wat last van opkomende krampen aan het einde. De conditie is goed maar kan uiteraard nog beter. Wie weet kan ik het zondag nogmaals proberen, maar winnen op Willunga Hill is zo goed als een utopie. Dan wordt de strijd om de eindoverwinning volop gevoerd, dus wordt de ritzege een aartsmoeilijke opdracht.”

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.