Met kunstheup op weg naar de Tour: na drie operaties is Bart De Clercq herboren

Hij was de pechvogel van het vorige wielerseizoen, maar na drie operaties wil Bart De Clercq in 2019 geschiedenis schrijven: met een kunstheup presteren op de fiets. “Er is geen precedent”, zegt de 32-jarige winnaar van een rit in de Giro. “Maar ik ga er zelf een creëren. De Tour rijden met een kunstheup? Ik ga ervoor.”

Hij kan weer lachen, Bart De Clercq. Wat een contrast met een jaar geleden. Op de eerste trainingsdag voor zijn nieuwe werkgever Wanty-Groupe Gobert kwam hij zwaar ten val en brak zijn heup. Na een lange revalidatie moest hij een tweede keer onder het mes met een kraakbeenletsel. Ook dat bracht geen soelaas. Een kunstheup bleek de laatste strohalm. “Ja, dat is meestal voor oude mensen”, zegt De Clercq. “Maar los van het koersen: ik had geen andere optie. Ik kon niet meer stappen zonder te manken en het ging alleen nog verslechteren. Herstellen kon niet meer.”

Met kunstheup op weg naar de Tour: na drie operaties is Bart De Clercq herboren
Foto: rr

Maar is fietsen op topniveau dan nog wel mogelijk? “Mijn dokter (Jan Somers, nvdr.) zegt van wel. Het was totaal anders geweest als ik een voetballer of een loper was. Aan mensen met een heupprothese wordt fietsen zelfs aan­geraden. En ik voel geen verschil, ik kan alles doen wat ik deed voor mijn val. Enkel het mechanische is vervangen en het werkt perfect. Het enige wat ik voel, is dat ik een jaar niet heb gekoerst – dat ritme mis ik. Puur fysiek is alles intact gebleven.”

Er is ook geen precedent. Floyd Landis liet zich na de Tour opereren, maar door zijn positieve dopingtest kwam hij nooit echt meer aan koersen toe. “Het was ook een kleinere ingreep”, zegt De Clercq. “Bij Landis hebben ze enkel de bovenlaag van de heupkop vervangen door prothesemateriaal. Bij mij is de kop er volledig afgezaagd omdat hij gebroken was en met een spil tot in het dijbeen verankerd. Maar ik heb dit niet gedaan om een pionier te zijn, ik wil gewoon nog koersen en terugkomen op topniveau. En dat is mogelijk, het gaat iedere dag beter en beter.”

Met kunstheup op weg naar de Tour: na drie operaties is Bart De Clercq herboren
Foto: Photo News

De Clercq verteert de trainingsstage van Wanty-Gobert in Spanje perfect. “Het is een goed teken dat ik de volledige trainingen kan afwerken met de groep. Ik kan bijna weer alles doen wat ik wil. Alleen de krachtblokken met de grote versnelling doe ik nog niet. Ik heb toch heel wat spiermassa verloren, aan de heup maar ook aan de andere gewrichten. Het is in de eerste fase vooral belangrijk om de basis te leggen en vandaaruit dan nog intensiever te werken.”

De man die nipt Contador voorbleef in de zevende rit in de Giro 2013, lijkt herboren na een pijnlijke lijdensweg. “Het is ongelooflijk, ik voel zo goed als niets aan mijn heup. Alleen als ik erop duw, voelt het aan als een blauwe plek. Vorig jaar kon ik geen vijf stappen zetten zonder pijn. Elke pedaalslag was een mar­teling. Het is drie maanden geleden dat die prothese is geplaatst, het is ongelooflijk hoe ver ik nu al sta.”

Terugkeer in Oman

Een datum prikken op zijn wederoptreden in competitieverband durft hij nog niet, maar ploegleider Hilaire Van der Schueren wil hem doen starten in de Ronde van Oman als het medisch verantwoord is. “Hij moet dat koersritme opdoen. Zo kan hij snel vooruitgang maken.”

Want De Clercq wil nog graag enkele mooie dingen laten zien “De motor is nog niet versleten en de carrosserie is stilaan hersteld. Dus het moet lukken. Die eerste koersen moet je geen wonderen verwachten, natuurlijk. Dan komt het erop aan om weer dat pelotongevoel te krijgen en weer die intensiteit gewend te worden. Maar in het midden van het seizoen zou ik toch al op niveau moeten zijn.“

Met één groot doel: de Tour. “Ja, door hoe ik mij nu al voel, besef ik dat die kans reëel is. Die Tourdeelname zorgt zelfs voor een extra motivatie. En rijden in de Tour is niet genoeg, ik wil tonen dat ik die plaats waard ben.”

Vorig jaar nog afgeschreven, nu in beeld voor de Tour. “Ik heb weleens gedacht: Waar ben ik mee bezig?” aldus de echtgenoot van renster Sofie De Vuyst. “Maar die momenten waren kort, want ik wilde niet op deze manier stoppen.”

Met kunstheup op weg naar de Tour: na drie operaties is Bart De Clercq herboren
Foto: BELGA

Maar heeft die nieuwe heup een houdbaarheidsdatum? En wat bij een nieuwe val? “Normaal gaat zo’n kunstheup 20 jaar mee, maar bij mij is ze vervaardigd uit nieuw materiaal. Vroeger was het metaal of kunststof, nu is het een keramische bol. Keramiek is slijtvast en volgens de dokter zou die 200 jaar moeten kunnen meegaan. Het zijn eerder de zaken errond, de verankeringen bijvoorbeeld, die kunnen loskomen en voor problemen zorgen. De dokter is ervan overtuigd dat de heup nooit zal moeten worden vervangen, tenzij bij een zeer zware valpartij misschien. Maar als je met 80 km per uur het decor ingaat, zijn de gevolgen hetzelfde – mét of zonder kunstheup.”

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.