600 soorten toegevoegd

Wetenschappers trekken aan alarmbel: veel meer diersoorten kritiek bedreigd dan eerder gedacht

Wetenschappers trekken aan alarmbel: veel meer diersoorten kritiek bedreigd dan eerder gedacht

Een van de nieuwe bedreigde diersoorten, een muishert. Foto: Shutterstock

“We moeten dringend de status van diersoorten herzien, want er zijn er veel meer bedreigd dan we oorspronkelijk dachten.” Dat is het gezamenlijke statement van verschillende wetenschappers die de populatie van dieren in kaart brengen. Zij willen ongeveer zeshonderd diersoorten toevoegen aan de lijst van bedreigde diersoorten, in de hoop hun naderend lot van uitsterven te kunnen tegenhouden.

Op de officiële ‘Red List of Threatened Species’ ontbreken zeshonderd diersoorten die onterecht als “veilig” werden geclassificeerd. Dat bevestigt professor Luca Santini, een ecologist aan de Radboud University, in het gespecialiseerde magazine Conservation Biology. Aan de hand van een nieuwe gesofisticeerde statistische methode konden zij de data opnieuw verwerken, en daaruit bleek dat ze het probleem van bedreigde diersoorten al die jaren onderschat hadden.

Te weinig data

Gespecialiseerde wetenschappers van de International Union for Conservation of Nature (IUCN) besteden vrijwillig hun tijd aan het bekijken van de status van dieren in het wild. Ze gebruiken informatie zoals ‘populatiegrootte’ en ‘verspreiding’ om hen in vijf categorieën onder te brengen, van “kleinste zorg” tot “kritiek bedreigd”.

“Dat is een enorm belangrijk en nuttig proces, maar de experts hebben te weinig data om de criteria correct te kunnen noteren voor de meer dan 90.000 diersoorten die ze al verwerkten”, weet professor Santini. “De kwaliteit van de huidige data was niet meer up-to-date en niet accuraat genoeg voor een relevante classificatie. Zeker bij dieren die in afgelegen of minder gecultiveerde locaties leven, is dat een probleem. En dat heeft tot een zware vorm van foutieve klassering geleid.”

Waarschuwing

Tussen de mysterieuze soorten die worden toegevoegd aan de lijst zit de luzonral, die alleen voorkomt in de Filipijnen, en het Williamson muishert uit Thailand. Andere soorten zoals Bruijns spechtpapegaai en de Ethiopische gestreepte muis zijn rechtstreeks verschoven van de categorie “kleinste zorg” tot “kritiek bedreigd”.

De wetenschappers kijken ook naar de landschappen waarin de dieren leven en naar hun vermogen om zich aan te passen als hun habitat wordt ontwricht. “Wij hopen dat deze nieuwe methode én de uitbreiding van de lijst als een waarschuwing kunnen dienen om te laten zien dat er heel wat andere diersoorten dringend onze aandacht verdienen”, besluit ze.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S