Polaire vortex in drieën gebroken: krijgen we nu dan een echte winter?

Wat is een polaire vortex en hoe beïnvloedt zo’n ding ons weer?

Daar is de polaire vortex weer. Aan het begin van dit jaar heeft hij zich in drie delen gesplitst, waarvan eentje volgens sommige modellen onze kant op komt. Als het zich nestelt in de atmosfeer boven ons land, zullen we dat geweten hebben, zo klinkt het.

De wervelwinden tienduizenden meters hoog boven de Noordpool hebben zich opgebroken in drie afzonderlijke wervels. De Oostkust van de Verenigde Staten heeft daar de eerste gevolgen al van gevoeld, zo schrijft The Washington Post, en hun experten voorspellen ook voor Europa extreme koude.

De splitsing van de polaire vortex zorgt ervoor dat de grote luchtstromen die gewoonlijk van oost naar west stromen, lichtjes verschuiven richting het noorden en zuiden. Dat betekent dat koude poollucht makkelijker richting Europa getrokken wordt.

LEES OOK. KMI waarschuwt met code geel voor gladde wegdekken: “Opgepast, natte weggedeelten zijn bevroren”

Voorlopig lijkt het er echter niet op dat de poolwervel ons veel schade zal berokkenen. Weerman Frank Deboosere ziet de temperaturen de komende weken niet al te fel meer dalen. “Overdag blijven de temperaturen net boven het vriespunt, alleen ’s nachts duiken we eronder. In de nacht van zondag op maandag kan het zelfs vriezen met temperaturen tot -7 graden.” Voorzichtigheid is dus wel geboden op de weg, al blijft het gelukkig veelal droog. Tot dinsdag in elk geval, want dan ziet de weerman kans op sneeuw.

Play

bekijk ook

Spectaculaire beelden: lawine dondert van bergflank

Zwitsers restaurant bedolven door lawine

Meters sneeuw in Zwitserland, maar daar trekt deze hond zich niks van aan

Corrigeer

IN HET NIEUWS.