Toch geen tentjes voor de schoolpoort: alle Gentse scholen melden opnieuw aan

Toch geen tentjes voor de schoolpoort: alle Gentse scholen melden opnieuw aan

- Foto: -

Gent - Alle Gentse middelbare scholen doen opnieuw mee met het online inschrijvingssysteem voor het schooljaar 2019-2020. Dat melden de Stad en het Lokaal Overlegplatform (LOP). Toch zijn niet alle scholen daar gelukkig mee. Sint-Bavo riep zelfs op om niet deel te nemen aan de online aanmeldingen.

Ouders zullen dus voor het tweede jaar op rij nergens moeten kamperen. Daar was de voorbije weken nochtans onrust over. De Vlaamse overheid was er op het laatste nippertje niet in geslaagd om de online inschrijvingen te verplichten in steden met een capaciteitsprobleem. De Franstaligen in Brussel hadden immers een belangenconflict ingeroepen. 

Dat zorgde voor heel wat onduidelijkheid onder scholen en ouders. Maar vandaag werd de knoop definitief doorgehakt. Alle Gentse scholen doen opnieuw mee, evenals een tiental scholen uit zes randgemeenten (Melle, Evergem, Lochristi, Merelbeke, Zelzate en Wachtebeke). Dat zijn er dubbel zoveel als vorig jaar. 

Stemming

Toch was er onenigheid over de exacte timing. De voorzitter van het Sint-Bavo hield zelfs een pleidooi om niet deel te nemen aan het online inschrijvingssysteem omdat er nog altijd geen centrale tijdslijn vanuit Vlaanderen is en omdat niet alle scholen uit de randgemeenten deelnemen. Uiteindelijk besliste Sint-Bavo om alsnog mee te doen.

Heel wat scholen wilden de door Vlaanderen vooropgestelde datum van 1 april vervroegen. Dat werd uiteindelijk weggestemd met 36 stemmen tegen 16.

Moet u een kind inschrijven in het middelbaar onderwijs? Dan knoopt u volgende data best in de oren: 

  • Van 1 tot 26 april kunnen ouders hun kinderen aanmelden voor het eerste jaar van hun favoriete middelbare school via meldjeaansecundair.gent
  • Op 13 mei verneemt u via mail welke school u krijgt toegewezen. 
  • Van 15 mei tot 7 juni moet u uw kind op school inschrijven. 

Leerlingen die zich op school willen inschrijven vanaf het tweede middelbaar kunnen dat doen op 23 april. 

Duidelijkheid

"De timing vanaf 1 april blijft behouden omwille van de duidelijkheid. Dit geeft ouders de tijd om verschillende scholen te bezoeken", zegt Onderwijsschepen Decruynaere (Groen). 

Na het aanmelden krijgen kinderen een ticket, waarmee ze zich dus van 15 mei tot 7 juni op de school kunnen inschrijven. Dat is wel vroeger dan gepland. "Anders zouden scholen tijdens de examenperiode moeten inschrijven en dat is organisatorisch niet te doen", aldus Decruynaere. 

"Eén centrale tijdslijn van Vlaanderen zou nog altijd het beste zijn", zegt Luc Heyerick van het Lokaal Overlegplatform (LOP). "Maar we zijn blij dat we de onduidelijkheid bij ouders hebben kunnen wegnemen."

"Geef meerdere scholen op"

Nieuw is dat ook broers en zussen en kinderen van personeelsleden moeten aanmelden. Tegelijk werd het systeem verfijnd: mogelijke wissels, waarbij Piet met school A als eerste voorkeur in school B terechtkomt en Jan met school B als eerste voorkeur in school A, zijn niet meer mogelijk. Er komt ook een proefronde om te zien welke scholen te maken krijgen met wachtlijsten, zodat die eventueel extra plaatsen kunnen bijcreëeren. 

Ouders wordt aangeraden om meerdere favoriete scholen op te geven. Anders dreigen kinderen uit de boot te vallen. Vorig jaar ontstond commotie omdat meer dan honderd kinderen in eerste instantie zonder school vielen. Wie veel scholen opgeeft, maakt - ondanks geruchten - niet minder kans op een plaats in de favoriete school. 

Ook leerlingen die naast een schoolticket grepen of zich niet hebben aangemeld, kunnen zich vanaf 15 mei rechtstreeks op school inschrijven. Maar dan is het aantal plaatsen beperkt. 

 

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio