Fred Rutten voor vuurdoop bij Anderlecht: “Ik ben geen Tita tovenaar, nu primeert het resultaat”

Fred Rutten voor vuurdoop bij Anderlecht: “Ik ben geen Tita tovenaar, nu primeert het resultaat”

Foto: BELGA

Anderlecht kende een 2018 om heel snel te vergeten. De Brusselaars staan momenteel vijfde in de stand, maar verloren dit seizoen in de competitie al zeven keer en het spel deed bijwijlen pijn aan de ogen. Hein Vanhaezebrouck ruimde plaats voor Fred Rutten, die zijn ploeg op stage al wat kon vormgeven. De Nederlander hield vandaag een persconferentie voor zijn vuurdoop op AA Gent aanstaande zondag. “Verliezen is bij Anderlecht nooit een optie.”

LEES OOK. AA Gent-coach Jess Thorup is klaar voor topper: “Verrassingen bij Anderlecht? Daar lig ik niet wakker van!”

Veel is er voorlopig in 2019 niet veranderd bij Anderlecht: ook nu staan er weer vraagtekens achter de naam van aanvoerder Adrien Trebel. “De kans dat hij zal spelen lijkt niet zo heel erg groot”, moest Ruttten toegeven. “Hij heeft vandaag en gisteren niet getraind, we bekijken het van dag tot dag. We zien wel.”

De kans dat de Oostenrijkse spelverdeler Peter Zulj ook meteen al zal spelen, lijkt ook erg klein. “We zijn blij dat hij voor ons gekozen heeft, ik ben ervan overtuigd dat hij ons kan helpen. Maar hij komt vanavond pas naar Brussel, morgen traint hij voor het eerst en dan zullen we zien hoe fit hij is en neem ik een beslissing. En Vranjes? Ik heb die jongen enkel nog maar een hand gegeven maar heb hem voorts nog niet gezien. Die jongen is ziek, dus of ik nog op hem reken daar kan ik nu echt geen waardig antwoord op geven.”

“Resultaat staat voorop”

Details over zijn opstelling wilde de Nederlander niet kwijt. “In mijn hoofd ben ik er al voor 99 procent uit. Maar je moet de tegenstander niet wijzer maken dan die al is, hé. Er zijn genoeg opties om de blessures zoals Trebel op te vangen.”

“Of ik met een 4-3-3 zal spelen? Kijk, je speelt naar de mogelijkheden van de spelers en waar ze zich prettig bij voelen. En ik heb geconstateerd dat ze zich bij een vorm van 4-3-3 inderdaad wel prettig voelen. Maar we gaan deze wedstrijd aanpakken als een Europese uitwedstrijd, we moeten niet naïef gaan spelen. We gaan niet spelen om de mensen te vermaken maar we gaan er eerst voor zorgen dat we stabiel staan. Vanuit dat gevoel van stabiliteit gaan we die wedstrijd managen. En het zal nog wat tijd vragen om mijn werk meteen al op het veld te zien. En dat is ook niet het allerbelangrijkste: punten halen is nu het belangrijkste. Ik ben niet zo snel tevreden maar als we zondag met de punten naar huis gaan, mag je wel happy zijn. Ik hou echter van voetbal en wil ook leuke dingen zien, maar nogmaals: nu staat het resultaat voorop.”

Geen Tita tovenaar”

Makkelijk wordt de uitwedstrijd van zondag niet, want AA Gent verloor in eigen huis niet meer sinds de 1-5 van begin oktober tegen leider Racing Genk. Dat was de laatste wedstrijd van Yves Vanderhaeghe, onder Jess Thorup werd er vervolgens in de Ghelamco Arena slechts één keer gelijkgespeeld (0-0 tegen Antwerp), tegen Charleroi, Eupen, Kortrijk en Cercle bleven de drie punten in Gent. In de strijd om Play-Off 1 wordt de trip van Gent wel meteen belangrijk, dat beseft Rutten ook. Al wil hij het belang van de wedstrijd niet overdrijven. “Ik denk niet dat één wedstrijd meteen bepalend kan zijn voor de rest van de competitie. Het is niet dat bij winst onze competitie gered is, maar andersom ook niet. Onze eerste taak is het wedstrijd per wedstrijd bekijken, richting play-offs en dan zien waar we staan.”

“Een nieuwe coach is geen Tita tovenaar die met een stokje zwaait en alles gaat in crescendo. Dat geloof ik niet. Maar verliezen is geen optie, dat is het bij Anderlecht nooit: dat is de cultuur van deze club. Bij elk verliespunt en elke nederlaag staat de club in brand, en dat is normaal. Het is aan ons om met een positief gevoel naar Gent te gaan. Ik wil niet op voorhand naar het resultaat gaan kijken.”

“In laatste transferweek kan nog veel gebeuren”

Rutten kreeg met Kara en Zulj al versterkingen in de defensie en het middenveld, maar staat niet afkerig tegenover een offensieve aanwinst. “Je hoopt altijd dat er in de markt iets voorbij komt dat ons kan versterken, en dan ga ik ook aan de bel trekken. Als het dan goed uitkomt, gaan we ook handelen. Zonder echter te zeggen dat er nog één komt, maar je weet nooit tot de 31e als de markt sluit. En uit ervaring weet ik dat er in de laatste week de meest vreemde dingen gebeuren. Dat kan ook op Anderlecht, in positieve zin”, besloot de coach.

Aflevering 5: Geen Berge, wel dalen bij Genk Beluister nu

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.