Twee chauffeurs van bussen vol kinderen betrapt onder invloed: minister Bellot wil verplicht alcoholslot

Twee chauffeurs van bussen vol kinderen betrapt onder invloed: minister Bellot wil verplicht alcoholslot

Foto: BELGAIMAGE

Gent -

Bij een controle donderdag op de parking van Flanders Expo in Gent zijn twee chauffeurs van autocars betrapt onder invloed van alcohol. Dat meldt de lokale politie, die de bussen controleerde die vooral schoolkinderen naar een onderwijsbeurs brachten. Voor minister van Mobiliteit François Bellot is de maat vol: hij wil een verplicht alcoholslot laten installeren in autocars en bussen, zegt hij bij VTM Nieuws.

In totaal werden 61 bussen en hun chauffeurs gecontroleerd op technische eisen, boorddocumenten en alcohol. De politie schreef voor 7.548 euro aan boetes uit. Veertien bussen vertoonden technische gebreken. Het ging vooral om het ontbreken van noodhamers, vervallen brandblussers, loshangende vloerbekleding, slecht werkende gordels of ontbrekende pictogrammen. Er waren ook vijf inbreuken tegen de vervoersvergunning, zes inbreuken op het reisblad en vijf inbreuken tegen de rij- en rusttijden.

Twee chauffeurs werden betrapt onder invloed van alcohol. Zij reden vooral met kinderen rond. Ze moesten hun rijbewijs enkele uren afgeven.

Het doel van de actie was om enerzijds de veiligheid van de passagiers te garanderen en anderzijds de arbeidsomstandigheden van de chauffeurs te controleren, zegt de lokale politie. Die werd bijgestaan door een team van de federale politie, de RVA en de Algemene Directie Toezicht op de Sociale Wetten.

Alcoholslot

Voor minister van Mobiliteit François Bellot (MR) is het genoeg geweest. Hij wil een verplicht alcoholslot laten installeren op autocars en bussen om te vermijden dat bestuurders onder invloed mensen kunnen vervoeren. Dat heeft hij vrijdagavond gezegd bij VTM Nieuws. Gemakkelijk wordt het niet, want die beslissing moet ook op gewestelijk en Europees niveau gedragen worden.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees