Geluk wanneer je vallende ster ziet? Binnenkort niet meer: eerste kunstmatige sterrenregens op til

Geluk wanneer je vallende ster ziet? Binnenkort niet meer: eerste kunstmatige sterrenregens op til

Stockbeeld. Foto: Shutterstock

Wie een vallende ster als een prachtig natuurlijk fenomeen ziet, kan binnenkort bedrogen uitkomen. Een Japans bedrijf is immers van plan om kunstmatige sterrenregens te lanceren. Dan kunnen ze vanuit een satelliet gewoon zelf plannen wanneer de sterren “vallen”.

Een sterrenregen heeft iets magisch. Wanneer kleien stukjes steen en stof van een meteoor (en geen ster) toevallig in de aardatmosfeer terecht komt gebeurt dat met een enorme snelheid en dat levert heel veel warmte op. De verhitte stenen “verdampen” meestal door de hitte, nog voor ze het aardoppervlak bereiken, maar ze laten wel een lichtend spoor van warmte achter terwijl ze naar onze aarde duikelen. Dan zien we wat wij een “vallende ster” noemen.

Futuristisch, maar nu

Maar het Japanse bedrijf ‘Astro Life Experiences’ is niet van plan om de natuur zijn gang te laten gaan. Zij leveren straks sterrenregens op bestelling. Een futuristisch gegeven dat mogelijk wordt gemaakt door een satelliet. Die zou met behulp van een Epsilon-raket van de Japanse ruimtevaartorganisatie JAXA in het luchtruim terechtkomen. Voorlopig is dat nog niet gelukt, omdat de weersomstandigheden te ongunstig waren voor een lancering, maar binnenkort doen ze een nieuwe poging.

Als de satelliet zich in een baan rond de aarde weet te nestelen, dan is het gevaarten zo’n 400 kilometer van ons verwijderd. Daar zal het toestel kleine deeltjes puin loslaten en zo meteoren maken, wat wij dus “vallende sterren” noemen.

Waarom in hemelsnaam?

Officieel heeft het Japans bedrijf in eerste instantie een wetenschappelijk doel. Ze willen meer inzicht krijgen in de bovenste laag van de aardatmosfeer en wat er precies voor zorgt dat er een optimale sterrenregen te zien is.

Maar dat doen ze vooral, omdat ze vanaf 2020 “op bestelling” sterrenregens willen gaan creëren met een tweede satelliet, die deze zomer wordt gelanceerd. Ze hopen dan ook in de lente van 2020 een show te geven in de buurt van Hiroshima. Die sterrenregen zou door meer dan 6 miljoen mensen te zien kunnen zijn.

Uiteindelijk is het bedrijf vooral van plan om te gaan verdienen aan hun “fake sterrenregens”. Zo willen ze de allerrijksten overtuigen om bijvoorbeeld sterrenregens te bestellen voor verjaardagsfeestjes of grote evenementen.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S