Hilaire gaat op jacht naar punten

Wanty-Gobert wil voor vierde jaar op rij Europe Tour winnen om startrecht te krijgen in alle grote koersen

Wanty-Gobert wil voor vierde jaar op rij Europe Tour winnen om startrecht te krijgen in alle grote koersen

Foto: bow

In het Spaanse Afaz del Pi werd vandaag Wanty-Gobert Cycling Team voorgesteld. Het team van ploegleider Hilaire Van der Schueren trok voor twaalf dagen naar de Costa Blanca op het seizoen voor te bereiden. Met één groet doel: opnieuw de rangschikking in de Europe Tour winnen zodat ze volgend jaar overal mogen starten waar ze willen.

Sinds de zege van Enrico Gasparotto in de Amstel Gold Race 2016 gaat het crescendo bij Wanty-Gobert. Het leverde twee Tourdeelnames op rij op en ook in 2019 mogen ze de aanvalstrom luiden in La Grand Boucle. “Maar het grote doel is om op het einde van het seizoen opnieuw leider te zijn in de Europe Tour”, zegt Hilaire Van der Schueren. “De eerste twee plaatsen geven vanaf 2020 recht op deelname aan alle wedstrijden in de World Tour. Zo kunnen we naast de Tour nog een grote ronde rijden, we gaan wellicht voor de Vuelta kiezen, en deelnemen aan alle mooie wedstrijden. Zonder verplichting. Maar het wordt een harde strijd want veel professioneel continentale ploegen mikken op die twee plaatsen.”

Naast punten pakken wil het team zich ook vooral laten zien in de klassiekers. “Vorig jaar hebben we gekozen om met zo veel mogelijk renners in de finale te zitten”, zegt Van der Schueren. “Maar dat was niet simpel. Na de race waren de sponsors minder tevreden. Daarom gaan we nu opnieuw, zoals in de Tour, kiezen voor de aanval. Dat we in beeld rijden. En misschien zit er wel eens een podiumplaats in. We hebben vorig jaar dertien koersen gewonnen, een record. In 2019 wil ik nog beter doen, vijftien zeges zou mooi zijn.”

Meurisse in Ronde van Vlaanderen

Het team verwacht veel van Xandro Meurisse. De 26-jarige West-Vlaming was de revelatie van het team vorig jaar. Hij won de Druivenkoers in Overijse, maar was vooral de perfecte ploegmaat van Wout van Aert op het EK in Glasgow. Ook op het WK stond hij er voor de Belgen. “De druk is nu wel groter, maar dat geeft mij vertrouwen”, zegt Meurisse. “Ik wil overal zo hoog mogelijk eindigen en er staan in de Tour.” Vorig jaar moest hij die schrappen wegens de bevalling van zijn eerste zoontje. “Maar nu is mijn vrouw niet in verwachting. (lacht). Door een grote ronde te rijden wordt je motor sterker. Ik ga ook voor het eerst op hoogtestage naar de Sierra Nevada. Er is zeker nog progressie mogelijk.”

Meurisse mikt op via de Ronde van Catalonië naar de Ardense klassiekers maar wil ook graag de Ronde van Vlaanderen rijden. “Ik neem dat in overweging”, zegt Van der Schueren. “Ik was verrast dat hij dat vroeg maar hij kan dat zeker.”

Een ander speerpunt is nieuwkomer Loïc Vliegen. De 25-jarige Waal kreeg leerde het vak bij BMC waar hij van het opleidingsteam doorgroeide naar de profs. In zijn eerste jaar werd hij negende in de Amstel en in als snel de nieuwe Philippe Gilbert genoemd. Maar in de twee jaar die volgden ging het wat minder. “Ik heb er als jonge renner toch veel ervaring opgedaan”, zegt Vliegen. “Veel klassiekers gereden en twee grote rondes in dienst van het team. Maar nu vond ik het tijd om voor mezelf te rijden. Ik ben klaar om een leider te zijn. Vandaar mijn keuze voor Wanty. “Ik mik nu wel op de Vlaamse klassiekers, die liggen mij beter. Voor de Waalse ben ik te zwaar, al rijd ik wel de Amstel.”

In het Vlaamse werk krijgt Vliegen de steun van Frederik Backaert, die op de valreep zijn contract verlengd zag en die andere nieuwkomer Aimé De Gendt.

Andere speerpunten in het team zijn de Fransman Guillaume Martin (rittenkoersen) en Timothy Dupont. De spurter krijgt trouwens het gezelschap van neoprof Alfdan De Decker. Die toonde als stagiair bij het team al zijn snelle benen door te winnen in Geraardsbergen en tweede te worden in de Schaals Sels. Hij zou in de kleinere spurtkoersjes wel eens de verrassing van het seizoen kunnen worden.

Tot slot: Wanty-Groupe Gobert heet nu gewoon Wanty-Gobert. “Om plaats te voorzien in 2020”, zegt algemeen manager Jean-François Bourlart. “We hopen een extra hoofdsponsor te vinden.”

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.