Kan uniek schilderij met Kabouter Wesley een dorpsschooltje redden?

Kan uniek schilderij met Kabouter Wesley een dorpsschooltje redden?

Foto: if

Gent / Sint-Kruis-Winkel -

Kabouter Wesley vervloekt alles en iedereen, behalve het basisschooltje in de Gentse deelgemeente Sint-Kruis-Winkel. Om verbouwingen te bekostigen, is een oud kringloopschilderij met Kabouter Wesley erop te veil. Het voorlopige hoogste bod: 880 euro.

Kabouter Wesley is al even met pensioen, maar voor het goede doel haalde geestelijke vader Jonas Geir­naert hem vorig jaar weer boven. De grofgebekte dwerg mocht zich nog eens goed kwaad maken, omdat het dorpsschooltje in Sint-Kruis-Winkel dreigde te sluiten.

Volgens de Broeders van Liefde, die het schooltje openhielden, waren de verbouwingskosten te hoog zijn in verhouding tot het aantal leerlingen. Het dorp verzamelde zich en slaagde erin om, met 100.000 euro steun van de Stad Gent, het schooltje open te houden.

Sint-Kruis-Winkel is ook het dorp waar de roots van Jonas Geirnaert liggen. “Ik ben er opgegroeid en was er het hart van in toen ik hoorde dat het schooltje moest sluiten”, zei Geir­naert vorig jaar aan De Gentenaar. “Dit is een ramp voor het dorp.”

Geirnaert besloot de boze kabouter in te zetten om het schooltje te helpen, met succes. De sluiting werd afgewend, maar de ouders moesten op zoek naar 150.000 euro om het gebouw mee in stand te houden. Dat geld is ondertussen bijna binnen. Er werd onder meer Kabouter Wesley-gin verkocht, een grote barbecue opgezet en een tweedehandsbeurs.

“Het laatste gaatje rijden we dicht met de veiling van dit schilderij”, zegt Marnix De Smet. Samen met de Stad en alle inwoners van Sint-Kruis-Winkel verzamelde hij 150.000 euro voor de renovatie van het lang met sluiting bedreigde schooltje. “Bieden kan nog tot donderdag 24 januari. Via Messenger kan iedereen meedoen.”

Bieden kan via de Facebook-pagina Facebook.com/SKW1919

“Het is ver gekomen als ouders flessen gin moeten verkopen om hun dorpsschooltje open te houden”

Kan uniek schilderij met Kabouter Wesley een dorpsschooltje redden?
Foto: IF
Kan uniek schilderij met Kabouter Wesley een dorpsschooltje redden?
Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio