Elite-agenten nodigen vrouw uit voor rondleiding in hoofdkwartier, maar bezorgen haar “de ergste nacht van haar leven”

Elite-agenten nodigen vrouw uit voor rondleiding in hoofdkwartier, maar bezorgen haar “de ergste nacht van haar leven”

Emily Spanton (links) beschuldigt de agenten van een groepsverkrachting. Foto: AP

In Parijs is afgelopen maandag een schokkend proces van start gegaan. Een Canadese vrouw die naar eigen zeggen door twee Franse elite-agenten een “rondleiding” kreeg aangeboden, werd er slachtoffer van een groepsverkrachting.

De Canadese Emily Spanton was vijf jaar geleden in Parijs voor een toeristisch bezoek, toen ze twee agenten ontmoette in een café. Nadat ze samen wat hadden gedronken, boden de agenten haar aan om hun hoofdkwartier te laten zien.

“Ik kon mijn hotel niet vinden, ik dacht dat een politiekantoor een veilige plek zou zijn”, deed Spanton haar verhaal voor de rechtbank. “Ze vertelden me dat hun hoofdkwartier al dienst had gedaan als decor in een film, dat het een bezienswaardigheid was.” Het gebouw in kwestie, het hoofdkwartier van de Parijse politie op de Quai des Orfevres, is inderdaad een vaak gebruikte achtergrond voor verschillende films, tv-series en romans.

Dronken

Spanton was naar eigen zeggen ook erg dronken. “Ik wist dat ik niet meer in staat was om mijn hotel te vinden. Ik dacht dat naar een politiekantoor gaan me wel zou ontnuchteren, omdat daar veel rumoer en fel licht is.” Maar in het kantoor namen de agenten haar mee naar een kamer waar ze naar eigen zeggen “de ergste nacht van haar leven” beleefde. “Ik werd gepenetreerd terwijl iemand zich binnen wrong... in mijn mond”, aldus de vrouw. “Toen ik de ruimte wou verlaten, werd ik terug naar binnen getrokken en nogmaals verkracht. Ik probeerde de deur te openen, maar die was op slot. Daarna heb ik gewoon opgegeven, ik wou dat het voorbij was… Ik heb mijn ogen gesloten.”

De twee beschuldigden, majoor Nicolas R. en kapitein Antoine Q., ontkennen de feiten, en stellen dat de seks met wederzijdse toestemming plaatsvond. Volgens Spanton is dat echter onmogelijk, net omdat ze zo dronken was. “Ik was in geen geval in staat om toestemming te geven.”

Derde dader

Volgens Spanton was er ook sprake van een derde persoon, maar die is tot op heden niet geïdentificeerd. Op de gsm van één van de beklaagden werd wel een bericht gevonden: “Ze houdt van een orgie, haast je.”

De zaak veroorzaakt heel wat heisa in Frankrijk. De twee beklaagden zijn hooggeplaatste agenten in het elitekorps BRI, gespecialiseerd in bendevorming en terrorisme. Met deze zaak dreigt de goede naam van de Franse veiligheidsdiensten in het gedrang te komen. Collega’s kwamen de twee beklaagden al ter hulp, en getuigden dat ze de vrouw in het café hadden zien flirten en kussen met de twee agenten.

Op de vraag van de rechter wat Spanton hoopte te bereiken met deze rechtszaak, antwoordde de vrouw: “Ik wens publiekelijk deze mannen te confronteren met hun daden. Dan wil ik verder met mijn leven. Ik wil dit hoofdstuk kunnen afsluiten.”

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees