David Goffin beëindigt samenwerking met coach na vroege exit op Australian Open: “Hij had nood aan ander verhaal”

David Goffin beëindigt samenwerking met coach na vroege exit op Australian Open: “Hij had nood aan ander verhaal”

Foto: BELGA

De wegen van David Goffin en zijn trainer Thierry Van Cleemput scheiden met onmiddellijke ingang. Dat maakte de Belgische tennisser zondagmorgen zelf bekend via sociale media. Goffin werd zaterdag op de Australian Open nog in de derde ronde uitgeschakeld door de Rus Daniil Medvedev.

LEES MEER.Einde verhaal voor Elise Mertens en David Goffin op Australian Open: landgenoten kansloos uitgeschakeld in derde ronde

Goffin deelde het nieuws op zijn Twitterpagina, waar hij een tekstbericht neerschreef voor zijn volgers. “Na het einde van mijn Australian Open hebben Thierry Van Cleemput en ikzelf in onderling overleg beslist om een einde te maken aan onze professionele relatie. We hebben samen veel bijzondere momenten gedeeld, zowel op als naast de court. Daar ben ik hem zeer dankbaar voor. Ik wens hem al het best toe voor zijn toekomstige samenwerkingen”, luidt het.

Geen conflict

“Het is een einde in schoonheid en met respect”, zegt Karine Molinari, de manager van Goffin. “Ik denk dat ze beseften dat er verandering nodig was om in een positieve dynamiek te blijven. Het is een klassiek verhaal in sport op topniveau.”

David Goffin beëindigt samenwerking met coach na vroege exit op Australian Open: “Hij had nood aan ander verhaal”
Foto: BELGA

Molinari onderstreept dat er geen conflict aan de basis ligt van de breuk. “Ze trokken samen met veel zin en motivatie naar Doha en daarna de Australian Open. Daar ging het goed en soms wat minder. Maar er was geen drama, geen clash. Ik denk dat David nood had aan een ander verhaal. Samen hebben ze heel mooie dingen verwezenlijkt. Maar als het iets minder gaat, moet je op zoek naar oplossingen, creatief zijn, jezelf in vraag stellen. En dat hebben ze allebei gedaan.”

“Ik ben niet verrast”

De Française laat verstaan dat ze het stopzetten van de samenwerking had zien aankomen. “Ik ben niet verrast, ook al is het qua timing niet praktisch aangezien het jaar net is begonnen. Het is eigen aan het topniveau dat er knopen worden doorgehakt op lastige momenten. 2018 was een moeilijk jaar met nederlagen en blessures. Dat laat zijn sporen na. We waren ver verwijderd van de mooie dynamiek van 2017. Er zijn zeker ook goeie dingen gerealiseerd maar de matchen die David verloor toen hij geen blessure had, waren niet noodzakelijk fantastisch.”

David Goffin beëindigt samenwerking met coach na vroege exit op Australian Open: “Hij had nood aan ander verhaal”
Foto: BELGA

Wie de nieuwe coach wordt van Goffin, is nog afwachten. “Zijn fysieke begeleider zal hem heel waarschijnlijk bijstaan in Montpellier, zijn volgende toernooi, maar ik kan niets bevestigen”, legt Molinari uit. “Hij blijft aan boord en zal de overgangsperiode overbruggen. We zullen zien welke opties er mogelijk zijn. We hebben een ambitieus project op stapel staan dus moet het iemand zijn die zich daarin kan vinden. Er is nog niet gesproken, daarvoor is het nog te vroeg. We nemen de tijd om alles te bestuderen en een weloverwogen, intelligente keuze te maken.”

Bijna vijf jaar coach

Van Cleemput coachte Goffin sinds april 2014. Hij volgde toen Reginald Willems op. Onder de vleugels van Van Cleemput won Goffin vier ATP-toernooien, bereikte de kwartfinales op Roland Garros (in 2016) en de Australian Open (2017) en speelde de finale van de Masters (2017). Eind 2017 stond Goffin zevende op de wereldranking.

Vorig jaar kende de Luikenaar een terugval en hield een elleboogblessure hem lange tijd aan de kant. Vandaag staat Goffin 22e op de ATP-ranking.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.