Francken haalt uit na heisa rond humanitaire visa: “politieke afrekening” en “bloeddorst”

Francken haalt uit na heisa rond humanitaire visa: “politieke afrekening” en “bloeddorst”

Foto: BART DEWAELE

Voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) vindt dat er in het schandaal rond de humanitaire visa sprake is van “politieke afrekening” en “bloeddorst”. Dat zei hij zondag in De Zevende Dag. Daar sprak hij ook de verwijten van cliëntelisme tegen.

Gewezen staatssecretaris Francken kreeg de voorbije dagen de wind van voren in het dossier van de humanitaire visa. Aanleiding is het schandaal rond het Mechelse N-VA-gemeenteraadslid Melikan Kucam. Hij zou humanitaire visa hebben geregeld voor oosterse christenen, in ruil voor betaling. De man trad op als tussenpersoon voor het kabinet-Francken.

In De Zevende Dag herhaalde Francken dat hij de mogelijke praktijken van Kucam veroordeelt. Maar de N-VA’er blijft de humanitaire reddingsacties verdedigen en hij weerlegt dat er sprake is van cliëntelisme.

Tegenaanval

Francken gaat ook in de tegenaanval. De forse kritiek die hij de voorbije dagen heeft gekregen, ruiken volgens hem naar “politieke afrekening” en “bloeddorst”. De snelheid waarmee het vermoeden van onschuld is opgegeven, verbaast Francken. “Als het maar een politieke agenda dient”, aldus Francken in De Zevende Dag.

Daarmee sluit Francken aan bij het verweer van partijvoorzitter Bart De Wever. Die liet bij vtm verstaan dat de forse kritiek bewijst dat “N-VA eraan moet”. “Sinds Marrakesh is het duidelijk: de N-VA moet eraan”. “Het is het doel van andere partijen om ons uit evenwicht te brengen, om Theo electoraal een kopje kleiner te maken. De wellust druipt er gewoon af”, zo zei De Wever.

Voor De Wever is de hoofdzaak dat er mensen zijn gered van een gewisse dood. “In het Midden-Oosten was er een situatie bezig zoals we die sinds de Tweede Wereldoorlog niet meer hebben gekend. Dat we die mensen daar hebben weggehaald is een daad van absolute goedheid.”

“Calimero is springlevend”

Zowel CD&V-Kamerfractieleider Servais Verherstraeten als Open VLD-Kamerfractieleider Patrick Dewael ergeren zich aan die houding van N-VA. “Calimero is niet dood, hij is springlevend”, dixit Dewael. “Een man als Francken die anderen op een brutale manier de les spelt, speelt nu het slachtoffer. Dat past in de strategie van één tegen allen. In de plaats van in een hoekje te janken, zou men beter zijn verantwoordelijkheid nemen”, aldus Dewael. Ook Groen-fractieleider Kristof Calvo spreekt van “Calimero De Wever”. “Men was bevoegd voor alles, maar verantwoordelijk voor niets. Het is altijd de schuld van een ander, maar de mensen zijn slimmer dan dat”.

N-VA-Kamerfractieleider Peter De Roover zet zich af tegen de “gretigheid” waarmee zijn partij wordt aangevallen. “De volgende dagen zullen de feiten op tafel komen”, stelt De Roover.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees