Philippe Gilbert (36) gemotiveerd voor 17de profseizoen: “Dat Niki Terpstra weg is? Iemand missen doen wij nooit”

Philippe Gilbert (36) gemotiveerd voor 17de profseizoen: “Dat Niki Terpstra weg is? Iemand missen doen wij nooit”

Foto: Photo News

Zondagmiddag was Philippe Gilbert te gast op Velofollies, de fietsbeurs in Kortrijk Xpo. Aan de vooravond van zijn zeventiende jaar als profwielrenner stond hij het publiek te woord tijdens een interview. “Ik stond nog nooit op het podium in Roubaix, dus hopelijk is het deze keer prijs”, klinkt het vol vertrouwen bij de oud-wereldkampioen.

Gilbert begint aan zijn derde jaar in dienst van Deceuninck-Quick Step. “Ik ben opnieuw gemotiveerd en vind het trainen nog steeds leuk. Ik fiets gewoon graag, en ik zal het ook blijven doen als ik geen prof meer ben. Ik heb in mijn hele leven waarschijnlijk al zo’n 800.000 kilometer op de fiets gezeten. Het zal net geen miljoen zijn. Maar het helpt ook als je bij een goed team zit”, geeft de tweevoudige Belgische kampioen ook toe. “Bij ons is de teamgeest goed, er wordt agressief gekoerst en we proberen de koers in handen te nemen. Voor mij is dat belangrijk. Enkel volgen en dan vijfde worden,dat is niets voor mij. Je moet willen winnen!”

Philippe Gilbert (36) gemotiveerd voor 17de profseizoen: “Dat Niki Terpstra weg is? Iemand missen doen wij nooit”
Foto: BELGA

Milaan-Sanremo en Parijs-Roubaix

Gilbert viert op 5 juli alweer zijn 37ste verjaardag, waarmee hij intussen één van de anciens van het wielerpeloton is. Maar aan stoppen denkt hij nog niet. “Ik voel me nog goed en doe dit werk graag. En kijk bijvoorbeeld naar Alejandro Valverde: hij is ook 38 jaar oud, maar hij is wel regerend wereldkampioen. Waarom zou ik dan moeten stoppen?”

Zoals vanouds heeft de in Monaco woonachtige Gilbert nog steeds één groot doel: elk van de vijf ‘monumenten’ winnen. De Ronde van Vlaanderen, Ronde van Lombardije en Luik-Bastenaken-Luik staan al op zijn palmares. Enkel Milaan-Sanremo en Parijs-Roubaix ontbreken nog. “Het is niet simpel om ze allemaal te winnen, maar ik wil het wel proberen. In Sanremo stond ik al twee keer op het podium. In Roubaix nog niet, dus hopelijk is het dit jaar prijs. En dan bedoel ik een eerste plaats, geen tweede: het winnen telt!”

“Als ik zou stoppen, verandert er ook weinig”

Dit jaar lijkt de ploeg van Deceuninck-QuickStep op het eerste gezicht verzwakt door het vertrek van Niki Terpstra, die naar Direct Energie trok. Maar Gilbert maakt zich daar geen zorgen over. “Onze ploeg is nog altijd sterk. Er zal niets veranderen tijdens de klassiekers. Dat zou ook zo zijn als ik zou stoppen. Want als één renner weggaat, komt er weer iemand bij en halen we nog steeds een hoog niveau. Iemand missen, dat doen we nooit. De ploeg is belangrijker dan een individu.”

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.