Drie CD&V-monumenten krijgen Orange Lifetime Achievement Award

Nieuwjaarsbrunch CD&V: "Komende zes jaar gebruik maken van onze freedom of speech"

CD&V Destelbergen-Heusden hield zondagmorgen met 280 partijleden en sympathisanten haar jaarlijkse nieuwjaarsbrunch. Ex-schepen Carolien Ongena blikte terug op een bewogen jaar voor de partij die na de verkiezingen - met meer stemmen maar een verloren zetel - naar de oppositiebanken werd verwezen. "We moeten niet flauw doen, daar loopt ge wel efkes slecht van, maar de ontgoocheling is ondertussen vervangen door dankbaarheid dat ik 18 jaar deel mocht uitmaken van de meerderheid", klonk het strijdbaar. "We zijn nu niet meer gebonden aan regels en afspraken en gaan de komende zes jaar gebruik maken van onze freedom of speech", besloot Ongena.

CD&V reikt sinds vorig jaar Orange Awards uit, voor mensen die zich in de gemeente verdienstelijk maakten. Beni Monsecour opende vorig jaar de rij, en dit jaar werden er meteen drie zulke Lifetime Achievement Awards uitgereikt aan drie monumenten in eigen huis die de politiek vaarwel zegden: oud-schepenen Raymond Luyckx, André De Groote en deputé Sander Vercamer.

Schepen Luyckx - duidelijk ontroerd door het eerbetoon - werd al in 1982 verkozen, maar verkoos toen nog even het drukke werk op de bloemisterij. In 1988 werd hij meteen eerste schepen. Een man met een scherpe geest, die vlug naar de kern van de zaak ging, zich niet liet afleiden en met een minzame glimlach zijn politiek mandaat vervulde. "Mensen helpen en overeenkomen met de coalitiepartner" was zijn devies.

Oud-schepen André De Groote werd in 1988 voor het eerst verkozen als gemeenteraadslid, en werd vanaf 1994 schepen met als hoofdbevoegdheden cultuur en volksgezondheid. Een Heusdenaar met het hart op de juiste plaats, een teamplayer ook, al schrok André er niet voor terug om ook eens tegen de stroom in te roeien, hoorden we tijdens de huldiging.

Sander Vercamer was het derde monument dat in de bloemetjes werd gezet. De oud-gedeputeerde is overduidelijk een telg van een politiek geslacht, want zijn grootvader zat liefst in 1944 al in de politiek. In 1981 werd hij provinciaal raadslid voor CD&V, en in 1985 startte hij voor liefst 33 jaar een carrière als gedeputeerde bij de provincie. Voor de laatste (?) keer mocht Sander nog eens zijn "klassieke" zin bovenhalen waarmee hij al zijn speeches afsloot: respect voor de boeren en boerinnen zonder wie er geen spijs en drank zou zijn op de aansluitende recepties. 

Ook Vlaams minister voor Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege kwam even langs in het JGC, net als Vincent Van Peteghem, de kersverse burgemeester van De Pinte. Die blikte al vooruit naar de opnieuw erg belangrijke federale verkiezingen van mei 2019. Katrien Penne werd bij de bestuursverkiezingen deze ochtend de nieuwe voorzitter van de lokale afdeling. Alle kandidaten van de voorbije campagne werden voor een kort aandenken naar het podium geroepen. Opvallend was dat enkele ontevreden CD&V'-ers uit de eigen rangen daar niet op ingingen. 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio