Bondscoach Sven Vanthourenhout geeft vier van vijf zekere WK-namen prijs: "De vijfde? Dat ligt wat gevoelig"

Bondscoach Sven Vanthourenhout geeft vier van vijf zekere WK-namen prijs: "De vijfde? Dat ligt wat gevoelig"

Foto: PN

Binnen twee weken wordt in het Deense Bogense het wereldkampioenschap veldrijden gereden. Bondscoach Sven Vanthourenhout heeft naar eigen zeggen zijn selectie al klaar. De wereldbeker in Pontchâteau moet zijn keuzes bevestigen. "Je kan hier geen 30ste worden en naar het WK gaan."

"In zekere zin heb ik de namen in mijn hoofd", aldus de bondscoach. "Ik wil bevestiging zien vandaag, een vorm van paraatheid. Als dat gebeurt, ligt alles klaar. In principe zijn de namen ingevuld, maar je kan hier geen 30ste worden en naar het WK gaan. Tenzij je pech hebt. Het parcours is niet te vergelijken met Bogense maar je moet wel conditioneel in orde zijn. Honderd procent fit. Als straks iemand laat weten ziek te zijn, dan weet je dat dit geen goed signaal is twee weken voor het WK. Dat wil je niet horen."

"Ik heb vijf zekerheden, ook al weten we nog niet of we met zeven of acht gaan starten. Dan moet je één iemand in de wachtkamer zetten en dat is niet leuk. Mijn zekerheden? Ik zal er vier zeggen: Wout van Aert, Toon Aerts, Laurens Sweeck en Michael Vanthourenhout. Dat ligt ook in de lijn van de verwachtingen en zijn de vaste namen. Plaats vijf is ook zeker, maar zeg ik niet. Dat ligt wat gevoeliger voor sommigen. Dan gaan ze vragen stellen. Maar voor mij is het duidelijk. De rest moet vandaag bevestigen. Of ik rekening houd met wensen? Ik heb met beide kopmannen (Van Aert en Aerts, red.) gebeld en gepraat. Daar hou je natuurlijk rekening mee, dat is zeer belangrijk. Ook voor naast de fiets."

"Het klinkt misschien niet realistisch, maar we zakken af om de cross te winnen", aldus Vanthourenhout. "Ik ben nuchter genoeg om te weten dat er iemand bovenuit steekt en waarschijnlijk wereldkampioen wordt, maar mijn kopmannen hebben ook de instelling van te willen winnen. Daar moeten we 100 procent achter staan en een team sturen dat dezelfde mening deelt. Of ik weer voor de jeugd ga? Als twee renners in de weegschaal liggen, denk ik aan de toekomst."

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.