Wout van Aert opgelucht na eerste overwinning in klassementscross: “Volgende week? Eerst van deze zege genieten”

Wout van Aert opgelucht na eerste overwinning in klassementscross: “Volgende week? Eerst van deze zege genieten”

Foto: BELGA

Wout van Aert heeft zijn eerste zege in een klassementscross beet. De wereldkampioen won al in Ardooie, Bredene en het Franse La Mézière, en mocht nu ook juichen in de Wereldbeker in Ponchâteau. “Eindelijk pak ik een zege op het hoogste niveau”, sprak hij na afloop, “daar ben ik enorm blij mee, want ik heb er lang op moeten wachten.”

LEES MEER.Wout van Aert vloert Toon Aerts na beklijvend duel in Pontchâteau en pakt eerste klassementscross van het seizoen

Mathieu van der Poel domineert de winter, maar was er zondag niet bij. Dus was het zondag aan andere jongens om te schitteren en de wedstrijd in Pontchâteau werd dan ook een mooi steekspel waarin Van Aert het haalde. “Het was een super mooie cross”, aldus Van Aert in het flashinterview. “Het parcours leende zich ook tot een spannende situatie. Ik had het nadeel dat ik op alles moest reageren omdat ik de leiding wilde pakken in de Wereldbeker. Alleen winst was voldoende om de trui over te nemen van Toon. Dat maakte het moeilijk in de koers, maar ik kon voor de finale gelukkig nog iets overhouden en ik weet ook dat ik kan rekenen op een goede sprint. Dat bleek en deze zege stemt me heel blij.”

Drie punten voorsprong telt Van Aert nu op Toon Aerts. Met nog één manche te gaan, en 80 punten voor de winnaar, 70 voor de tweede en 65 voor de derde in de daguitslag, moet Van Aert opnieuw eindigen voor Toon Aerts in Hoogerheide. “Het is een mooie situatie om volgende week aan te vatten”, eindigde hij, “het zal spannend zijn, maar laat me nu eerst van deze overwinning genieten.”

Aerts: “Gelijke stand”

Toon Aerts werd zondag tweede in Pontchâteau en verliest daardoor zijn leidersplaats aan winnaar Wout van Aert. “Maar de strijd is nog niet voorbij”, zei hij na afloop. “De laatste manche in Hoogerheide zal bepalend zijn.”

Aerts probeerde zich een paar keer te ontdoen van Wout van Aert, maar dat lukte niet, en dus kwam het tot een sprint. “Ik weet dat Van Aert een betere sprint heeft, dus moest ik wel uit zijn wiel komen”, aldus de Belgische kampioen in het flashinterview, “maar het was eigenlijk al te laat om nog te winnen dan. Hij was sneller.”

Wout van Aert opgelucht na eerste overwinning in klassementscross: “Volgende week? Eerst van deze zege genieten”
Foto: BELGA

Drie punten is het verschil tussen hem en Van Aert. “Voor de wedstrijd zei ik al dat we met een gelijke stand stonden en dat is nu niet echt veranderd. We trekken nu ook met een gelijke stand naar Hoogerheide. Wie in het onderlinge duel als eerste eindigt, wint het klassement. Ik denk dat het fijn is voor het publiek dat we hier een leuke strijd kunnen bieden in dit klassement. Het was vorige week al een leuke strijd tussen ons beiden op het BK en deze week opnieuw, dus de cross is zeker nog niet dood.”

Aerts nam even 50 à 75 meter op Van Aert in de voorlaatste ronde. “Maar hij reed dat gat van vijf à zes seconden nog dicht”, aldus Aerts. “Toen wist ik al hoe laat het was en dat het moeilijk zou worden om te winnen.”

Wint Van Aert het eindklassement dan mag België slechts zeven renners afvaardigen voor het WK, omdat de renner uit Lille ook wereldkampioen is. Gaat de zege naar Toon Aerts, dan mag België acht landgenoten afvaardigen.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.