Michael Freilich is wit konijn op Antwerpse Kamerlijst N-VA en zet in op migratie, terreur en extremisme

Michael Freilich is wit konijn op Antwerpse Kamerlijst N-VA en zet in op migratie, terreur en extremisme

Aan het eind van de persconferentie spelde Jan Jambon Freilich symbolisch een N-VA-pinnetje op. Foto: belga

Antwerpen -

Michael Freilich, de hoofdredacteur van Joods Actueel, zal de vijfde plaats bekleden op de Antwerpse Kamerlijst van de N-VA voor de verkiezingen van 26 mei. Dat vernam onze redactie uit goede bron en is bekendgemaakt op een persconferentie. De lijst wordt getrokken door Jan Jambon en geduwd door Peter De Roover.

Michael Freilich wordt vaak opgevoerd als de woordvoerder van de Joodse gemeenschap in ons land en was tot nu de woordvoerder van het tijdschrift Joods Actueel. Die functie zal hij nu afstaan. “Ik wil er zijn voor alle leden van de partij en alle Vlamingen, niet alleen voor de Joodse gemeenschap”, klinkt het bij de kersverse N-VA’er.

Michael Freilich is wit konijn op Antwerpse Kamerlijst N-VA en zet in op migratie, terreur en extremisme
Foto: BELGA

Freilich staat bekend als een felle verdediger van de Joodse waarden en van de staat Israël. Hij durft mensen die kritisch zijn voor de joodse zaak wel eens antisemitisme te verwijten. Met een vijfde plaats op de Kamerlijst voor de provincie Antwerpen is hij vrijwel verzekerd van een zitje in het federale parlement.

Evidente keuze

Op de persconferentie werd Freilich geflankeerd door lijsttrekker Jan Jambon en N-VA-voorzitter Bart De Wever. “De gesprekken met hem zijn na de verkiezingen van 14 oktober in een stroomversnelling gekomen”, zei De Wever.

Freilich noemde zijn keuze voor N-VA een evidentie, omdat hij met de Vlaams-nationalisten veel standpunten deelt, voornamelijk op vlak van migratie, terreur en extremisme. “De chaos met ongecontroleerde migratie kan niet langer”, zei de kandidaat op de persconferentie.

Michael Freilich is wit konijn op Antwerpse Kamerlijst N-VA en zet in op migratie, terreur en extremisme
Foto: BELGA

Het tweede thema dat hem als lid van de Joodse gemeenschap erg aanbelangt, is terreur. “Is het normaal dat er nog steeds zwaarbewapende soldaten onze scholen en straten moeten bewaken?”, vraagt hij zich af. Ook extremisme ziet Freilich als een kwaal dezer dagen. “Als jood is het niet altijd evident om op straat met een keppel rond te lopen.”

Van mening veranderd

In 2007, toen voormalig burgemeester Patrick Janssens (SP.A) zijn excuses aanbood aan de Joodse gemeenschap voor de houding van het stadsbestuur tijdens de Tweede Wereldoorlog, noemde toenmalig gemeenteraadslid Bart De Wever (N-VA) die uitspraken nog “gratuit”. Hij riep de toorn van veel mensen en ook van Freilich over zich af. “Indien de geschiedenis zich ooit zou herhalen met De Wever als burgemeester van Antwerpen, zou ik mij ten zeerste zorgen maken over wat er met mij en mijn joodse medeburgers zou gebeuren”, schreef hij in De Standaard. Vervolgens draaide De Wever hard aan het stuur en nuanceerde hij zijn uitspraak.

Freilich zelf loste voor de persconferentie al een schot voor de boeg met deze cryptische tweet.

LEES OOK. OVERZICHT. Dit zijn de lijsttrekkers voor de volgende verkiezingen

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees