Tennissers gaan door het lint op Australian Open: de ene verbrijzelt racket, de andere smijt met sporttas

De Australian Open is het eerste grandslamtornooi van het seizoen en dan durven de gemoederen al eens oververhit geraken wanneer het niet loopt zoals gehoopt. Zo koelde de Spanjaard Pablo Carreño Busta na een discutabele beslissing van de scheidsrechter zijn woede op zijn sporttas, Alexander Zverev klopte uit pure frustratie zijn racket compleet kapot.

De Japanner Kei Nishikori (ATP 9) plaatste zich maandag na een spectaculaire partij van liefst 5 uur en 11 minuten geplaatst voor de kwartfinales, ten koste van Pablo Carreño Busta (ATP 23). De Spanjaard won de eerste twee sets maar gaf die voorsprong nog uit handen: 6-7 (8/10), 4-6, 7-6 (7/4), 6-4 en 7-6 (10/8). De beslissing viel bij 8-5 in de super tiebreak, toen de lijnrechter werd overruled door de scheidsrechter, die het punt echter ook goedkeurde in plaats van te laten herspelen.

Een bal van Carreño Busta viel via de netrand net op de lijn, maar de lijnrechter riep al “out” nog voor Nishikori het afmaakte. Normaal moet dan bij de geringste twijfel het punt herspeeld worden maar tot grote frustratie van de Spanjaard bleef de scheidsrechter bij zijn beslissing. Het bleek een breekpunt voor Carreño Busta, die na afloop volledig door het lint ging en met zijn sporttas smeet.

Op de persconferentie achteraf was zijn woede wel al wat bekoeld en verontschuldigde de Spanjaard zich voor zijn gedrag. “Uiteraard ben ik heel verdrietig omdat ik na vijf uur vechten op een incorrecte manier. Het spijt me ook omdat ik zo niet ben”, zei de 27-jarige Carreño Busta. “Het is moeilijk voor mij om de Australian Open zo te verlaten, omdat ik denk dat ik een ongelooflijke wedstrijd speelde. Ook Kei speelde echt goed.”

De depressies van Zverev

Vierde reekshoofd Alexander Zverev (ATP 4) werd door de Canadees Milos Raonic (ATP 17) opzij gezet met 6-1, 6-1 en 7-6 (7/5). De Duitser koelde tijdens de wedstrijd zijn woede op zijn racket.

Zverev baalde ook nog op zijn persconferentie: “Ik heb slecht gespeeld, vooral in de eerste twee sets. Mijn opslag liep niet, de verre ballen vielen slecht. Tegen een speler met zo’n kwaliteiten is het moeilijk om terug te keren in die omstandigheden. In de derde set ging het iets beter, maar het kwam te laat. Het is een tennismatch, niet het einde van de wereld. Als ik elke keer zou denken dat de wereld stopt wanneer ik verlies, dan zou ik vijftien of twintig keer per jaar een depressie hebben.”

Alexander Zverev stond op zijn 21e voor de eerste keer in de kwartfinales van de Australian Open. Hij evenaarde zo zijn beste resultaat op een grandslam, een kwartfinale op Roland Garros in 2018. Eind vorig seizoen won de Duitser knap de Masters.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.