N-VA-gemeenteraadslid Melikan Kucam blijft aangehouden in zaak rond fraude met humanitaire visa

N-VA-gemeenteraadslid Melikan Kucam blijft aangehouden in zaak rond fraude met humanitaire visa

Foto: pvw

Brussel / Mechelen -

De raadkamer in Antwerpen heeft dinsdag de aanhouding bevestigd van Melikan Kucam (44). Het Mechels N-VA-gemeenteraadslid zou zich via tussenpersonen fors laten betalen hebben om mensen via humanitaire visa naar ons land te brengen. Hij werd vorige week opgepakt en aangehouden door de onderzoeksrechter voor feiten van mensensmokkel, criminele organisatie, passieve omkoping en afpersing. Kucam ontkent dat hij zich liet betalen voor humanitaire visa.

Het Antwerpse gerecht voert sinds november 2018 een onderzoek naar onregelmatigheden bij het toekennen van humanitaire visa. Uit dat onderzoek blijkt volgens het parket dat Melikan Kucam, die een belangrijke rol speelt binnen de Assyrische gemeenschap, 2.000 tot 10.000 euro ontvangen zou hebben om mensen uit conflictgebieden in Syrië, Irak en de buurlanden via een humanitair visum naar België te laten reizen. Forse bedragen, als je bedenkt dat de aanvraag voor zo’n humanitair visum 350 euro kost. De precieze omvang van de feiten is nog niet duidelijk.

Melikan Kucam werd op 15 januari gearresteerd en twee dagen later aangehouden door de onderzoeksrechter. Dinsdag is hij voor de raadkamer verschenen, waar zijn advocaat Frank Coel voor zijn vrijlating gepleit had. “De raadkamer vindt zijn verdere aanhouding echter noodzakelijk voor het onderzoek, dat nog heel pril is. Ik ga met mijn cliënt bekijken of we in beroep gaan.”

LEES OOK. Op wie vertrouwde Theo Francken voor humanitaire visa? N-VA’er legt zijn netwerk bloot

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees