Zo zag het eerste VTM Nieuws eruit: “Ik zat daar echt met knikkende knieën”

Zo zag het eerste VTM Nieuws eruit: “Ik zat daar echt met knikkende knieën”

Nadine De Sloovere en Dany Verstraeten

“Denk gewoon aan je moeder, doe alsof je het nieuws tegen haar vertelt.” Dat zei Nadine De Sloovere (69) dertig jaar geleden tegen Dany Verstraeten (63) toen ze dertig jaar geleden samen het eerste nieuws op VTM lazen. In een driedelige reeks blikken de twee en hun collega’s terug op dertig jaar VTM Nieuws.

Dany Verstraeten herinnert zich zijn eerste nieuwsuitzending op VTM nog alsof het gisteren was. “Ik zat daar echt met knikkende knieën, met verhoogde hartslag, heel veel stress. Na al die jaren gingen wij het monopolie van de openbare omroep doorbreken. Er hing zelfs zo veel stress in de lucht dat men zei: We gaan die eerste uitzending op voorhand opnemen, we gaan het niet live doen. Dat hebben wij afgeblokt. Een nieuwsuitzending moét live zijn.”

Sinds die eerste uitzending op 1 februari 1989 is er veel gebeurd. Ook nieuwsankers als Elke Pattyn, Lynn Wesenbeek en Birgit Van Mol vertellen over hun vuurdoop voor de camera. Reporters als Faroek Özgünes, Patrick Van Gompel, Bo Van Spilbeeck en Robin Ramaekers praten over de gevaren van hun job. Dany Verstraeten praat over het verlies van Danny Huwé, die op kerstdag 1989 door een sluipschutter werd doodgeschoten tijdens de Roemeense revolutie: “Dat was de moeilijkste nieuwsuitzending die ik ooit heb moeten brengen. Je moet vertellen over de dood van een vriend én een collega.”

Marc Dupain praat over de marathonuitzending die hij op 11 september 2001 presenteerde na de aanslagen op de WTC-torens in New York. “Pas toen ik een paar dagen later naar een huwelijksplechtigheid moest, kreeg ik een zware klop. Plots zag ik voor me de beelden terug van de mensen die uit de torens sprongen. Ik ben toen echt naar buiten moeten gaan.”

Al zijn er ook mooie verhalen over hoe het kleine VTM Nieuws het gevecht aanging met de openbare omroep.

Dany Verstraeten en Nadine De Sloovere zitten vanavond ook samen in het VTM Nieuws van 19 uur.

Zo zag het eerste VTM Nieuws eruit:

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees