Wout van Aert met vreemd gevoel naar Hoogerheide: “Maar wie denkt dat ik de pedalen zal stilhouden, kent niets van koers”

Wout van Aert met vreemd gevoel naar Hoogerheide: “Maar wie denkt dat ik de pedalen zal stilhouden, kent niets van koers”

Foto: BELGA

Wout van Aert heeft zichzelf in een vreemde situatie gefietst: als de wereldkampioen zondag in Hoogerheide de Wereldbeker wint, zorgt hij ervoor dat zijn maatje Tim Merlier niet naar het WK in het Deense Bogense (2-3 februari) mag. Enkel als Toon Aerts wint, mag Merlier wel mee als achtste man. “Een vreemd gevoel, maar diegene die denkt dat ik daardoor zondag de pedalen zal stilhouden, kent niets van koers.”

LEES OOK. Belgisch kampioen Toon Aerts zonder broer Thijs naar WK: “Natuurlijk had ik hem er graag bij”

Even het reglement er nog eens bij halen. Normaal mocht België zes renners afvaardigen voor het WK veldrijden. Maar daar komt al zeker één renner bij omdat we met Wout van Aert de wereldkampioen in huis hebben. Er kan zelfs nog een tweede, extra ticket bijkomen voor de winnaar in de Wereldbeker. Momenteel valt die plaats echter weer weg omdat Van Aert wereldkampioen én huidig leider is in de Wereldbeker.

Concreet: als Wout van Aert zich zondag in Hoogerheide tot eindwinnaar kroont in de Wereldbeker, dan mag België slechts zeven (6+1) renners afvaardigen naar het WK in Denemarken. Als Toon Aerts de Wereldbeker echter wint, mag België acht (6+1+1) renners afvaardigen. En die achtste plek heeft bondscoach Sven Vanthourenhout al aan Tim Merlier beloofd. En laat Merlier nu net het maatje zijn van Van Aert.

“Vreemd gevoel”

“Wat een vreemd gevoel”, zegt Wout van Aert over heel die situatie in zijn column voor Wielerflits. “Als ik zondag in Hoogerheide vóór Toon eindig, fiets ik mijn beste maat uit de selectie…”

“Diegene die echter denkt dat ik daardoor zondag de pedalen zal stilhouden, kent niets van koers. Een non-discussie! Op het WK na is de Wereldbeker het enige wat ik dit seizoen nog te winnen heb. Voor mij persoonlijk het meest prestigieuze regelmatigheidscriterium en ik heb er het hele seizoen in geïnvesteerd. Ik sta vandaag wel aan de leiding en die wil ik zondag met hand en tand verdedigen. En ja, als ik de Wereldbeker win is dat ten koste van Merlier zijn selectie, maar niet ten koste van onze vriendschap. Tim is ook een topsporter en weet wel beter.”

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.