Greg Van Avermaet en Dylan Teuns over nieuw parcours Luik-Bastenaken-Luik: “Sagan zal blij zijn”

In het Palais Provincial in Luik stelde organisator ASO gisteren het nieuwe parcours van Luik-Bastenaken-Luik voor.

LEES OOK. Waarom Greg Van Avermaet en Peter Sagan plots wel kandidaat-winnaar zijn in het vernieuwde Luik-Bastenaken-Luik

Zoals bekend verhuist de aankomst na 28 jaar van Ans opnieuw naar Luik, naar de Boulevard d’Avroy. De finale ziet er zo helemaal anders uit: de Côte de Saint-Nicolas verdwijnt, net als de oplopende aankomst op de Côte d’Ans. De finish in Luik wordt vlak, op vijftien kilometer van de meet is de Roche-aux-Faucons nu de laatste van elf hellingen. Met die aanpassing hoopt ASO dat de koers minder lang gesloten blijft. “De sterksten zullen zich kunnen losmaken op de opeenvolging van La Redoute (37 km van de finish), Côte des Forges (25 km) en Roche-Au-Faucons (15 km)”, zegt ASO-directeur Chris­tian Prudhomme.

Greg Van Avermaet en Dylan Teuns over nieuw parcours Luik-Bastenaken-Luik: “Sagan zal blij zijn”
Foto: BELGA

Dylan Teuns (Bahrain-Merida) is geen fan van de parcourswijziging: “Het oude parcours was beter voor mij. De koers zal misschien vroeger losbarsten, maar de finale is veel minder zwaar zonder de Saint-Nicolas. Peter Sagan zal hier blij mee zijn. Michael Matthews ook. Die was al vierde op het oude parcours, maar wordt nu helemaal een kandidaat. Een sprint met een groep van pakweg twaalf lijkt me een heel realistisch scenario.”

Vier op een rij

Als het nieuwe parcours op maat is van Sagan en Matthews, zou ook Greg Van Avermaet een kandidaat-winnaar worden van Luik-Bastenaken-Luik. Die koers staat op dit moment nog niet op zijn programma, maar de olympische kampioen beslist elk jaar pas last minute of hij wel of niet van start gaat.

Greg Van Avermaet en Dylan Teuns over nieuw parcours Luik-Bastenaken-Luik: “Sagan zal blij zijn”
Foto: Peter Malaise

Van Avermaet ziet in het nieuwe parcours echter geen grote aansporing om nu vol op Luik te mikken. Hij wijst op de terugkeer van de Wanne (86,5 km), Stockeu (80 km) en Haute Levée (75,5 km). “Iedereen spreekt over die trilogie”, aldus Van Avermaet. “Maar ervoor ligt ook nog de Mont-le-Soie, dus het is eigenlijk vier op een rij. Dat is al heel zwaar. Daarna volgt nog een finale met La Redoute, les Forges en Roche-aux-Faucons. Het blijft dus een echte Luik-Bastenaken-Luik. Ik verwacht eerlijk gezegd niet dat de klassieke renners die finale gaan overleven. Niet als je bezig bent van in Milaan-Sanremo en in Luik moet uitkomen tegen frisse renners.”

Het contract tussen de provincie Luik en ASO loopt van 2019 tot en met 2024, voor de mannen- en de vrouwenkoers. ASO maakte ook de wildcards bekend voor La Doyenne en de Waalse Pijl. Sport Vlaanderen-Baloise, Wanty-Gobert en Wallonie-Bruxelles mogen in beide koersen starten.

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.