Doodrijder van Roger (78) lijdt aan ongeneeslijke ziekte: “Kon ik de klok maar terugdraaien”

Het dodelijk ongeval gebeurde op 10 oktober vorig jaar langs de A. Ruzettelaan. Foto: jve

Blankenberge -

De 49-jarige man uit Blankenberge die in oktober Roger De Reese (78) doodreed en vluchtmisdrijf pleegde, mag nooit meer met een wagen rijden. De man blijkt al vijftien jaar de ziekte van Parkinson te hebben. “Ik heb enorm veel spijt”, zei hij.

K.G. moest zich dinsdagmorgen in de Brugse politierechtbank verantwoorden voor zijn rol bij het dodelijk ongeval op 10 oktober vorig jaar langs de A. Ruzettelaan in Blankenberge. Roger De Reese (78) en zijn vrouw Sonja Declercq (76) staken er te voet de straat over ter hoogte van het kruispunt met de Astridlaan. Ze werden daarbij aangereden door de bestelwagen van K.G.

Sonja mocht het ziekenhuis snel verlaten, maar haar man Roger zou er diezelfde dag nog aan zijn verwondingen overlijden. K.G. liep door het ongeval een lekke band op, maar dat belette hem niet om na de aanrijding weg te rijden. Hij parkeerde de wagen om de hoek en ging te voet verder naar huis. Daar vertelde hij zijn vriendin wat er gebeurd was. Zij alarmeerde de politie en de agenten kwamen de man een halfuur later arresteren. Volgens hen herinnerde hij zich nog amper wat er net gebeurd was.

“Ongeval was vermijdbaar”

In de politierechtbank bleek dat de man al sinds 2004 aan de ziekte van Parkinson lijdt, al zag het parket geen verband met het ongeval. “Het gaat hier over zware feiten”, zei de procureur.

“Volgens de deskundige moesten de voetgangers wel voorrang verlenen aan het verkeer op de A. Ruzettelaan. De wagen was voor hen ook goed zichtbaar. Maar volgens de expert kon de beklaagde het ongeval wel vermijden. Als hij een klein beetje was uitgeweken, dan was er geen aanrijding geweest. Bovendien had die man nooit achter het stuur van die wagen mogen zitten.”

Sinds het ongeval werd het rijbewijs van K.G. ingetrokken. De man heeft sindsdien ook niet meer met een wagen gereden. “Hij beseft dat hij een fout gemaakt heeft”, zegt zijn advocaat. “Hij was gewoon in paniek, en zijn ziekte maakt dat hij in bijzondere stresssituaties soms anders reageert. Er werden in augustus 2017 elektroden in zijn hersenen ingeplant om de effecten van de ziekte wat af te remmen, maar de dokters vertelden hem toen niet dat hij niet meer mocht rijden. Nu, hij is dat nu sowieso niet meer van plan.”

K.G. zelf kreeg als laatste het woord. “Ik heb enorm veel spijt en zou de klok willen terugdraaien”, klonk het. De politierechter veroordeelde hem tot een gevangenisstraf van zes maanden met uitstel. Hij kreeg ook een levenslang rijverbod en een geldboete van 6.400 euro, waarvan 1.600 euro effectief. Sonja en Roger werden zelf voor een vijfde aansprakelijk gesteld omdat ze voorrang hadden moeten verlenen. Omdat ze zwakke weggebruikers waren op het moment van het ongeval, zal de verzekering alle schade volledig vergoeden.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees