Serena Williams uitgeschakeld op Australian Open na dramatische ommekeer, Kim Clijsters blijft zo “Super Mom”

Serena Williams is er vannacht op de Australian Open in Melbourne niet in geslaagd om de halve finales te bereiken. Ze verloor uiteindelijk tegen de Tsjechische Karolina Pliskova, in drie sets (6-4, 4-6, 7-5). In de laatste set stond de Amerikaanse op een bepaald moment nochtans 5 tegen 1 voor maar vier matchballen kon ze niet verzilveren. Bij de mannen heeft de Fransman Lucas Pouille zich voor het eerst geplaatst voor de halve finales.

LEES OOK. Novak Djokovic staat na anderhalve set in halve finale op Australian Open: Kei Nishikori geeft op

Serena Williams (WTA 16) zal in Melbourne geen 24ste grandslam winnen. De Amerikaanse had de zege in de kwartfinale tegen de Tsjechische Karolina Pliskova (WTA 8) binnen handbereik maar miste liefst vier wedstrijdpunten.

Williams verloor de eerste set met 4-6 en won de tweede met 6-4. Daarna kwam ze 5-1 voor in de beslissende set en leek de kwalificatie binnen. Tot vier keer toe kreeg de Amerikaanse een matchpunt, één bij 5-1 op eigen service en drie bij 5-4 op service van Pliskova, maar ze liet die allemaal liggen. Pliskova greep haar kans en lukte alsnog een spectaculaire comeback. De 37-jarige Williams blijft voorlopig steken op 23 grandslamtitels, één minder dan recordhoudster Margaret Court.

“Ik deed niets verkeerd bij die matchpunten, bleef agressief spelen. Het is niet alsof ik verstijfde bij die matchballen. Zij speelde letterlijk haar beste tennis tijdens die punten”, onderstreepte Williams achteraf. “Ik heb het altijd lastig met een nederlaag, maar zoals ik zei, Karolina speelde echt de pannen van het dak vanaf 5-1 en 40-30. Zoiets heb ik echt nog nooit gezien.”

Karolina Pliskova besefte dat ze tegen Williams door het oog van de naald was gekropen. “Tegen Serena spelen is altijd lastig. Bovendien maakte de wind het ook moeilijk. Ik zat bijna in de kleedkamer, maar ik won alsnog. Dat is fantastisch”, reageerde de Tsjechische.

Kim Clijsters blijft zo “Super Mom”

De 37-jarige Serena blijft zo op jacht naar haar eerste grandslam-zege sinds ze anderhalf jaar geleden mama werd van Alexis Olympia Ohanian Jr. Sinds haar comeback haalde ze wel al twee grandslam-finales maar op Wimbledon verloor ze van Angelique Kerber en op de US Open bleek Naomi Osaka te sterk.

In het moderne tennis blijft Kim Clijsters zo de enige “super mom” of “super mama”. De Limburgse won na de bevalling van dochterje Jade nog tweemaal de US Open én de Australian Open.

Serena Williams uitgeschakeld op Australian Open na dramatische ommekeer, Kim Clijsters blijft zo “Super Mom”
Foto: pn

Slechts twee vrouwen deden dat Clijsters al voor: de Australische Margaret Court won in de jaren 70 na haar comeback nog de Australian Open, Roland Garros en de US Open. Enkel haar landgenote Evonne Goolagong deed haar dat enkele jaren later na met overwinningen in Australië en Wimbledon.

Kim Clijsters keek met ongeloof naar inzinking van Serena

Kim Clijsters is ook in Australië om er deel te nemen aan het Legendstoernooi en als analiste voor de BBC zag ze met verbazing hoe Serena Williams alsnog werd uitgeschakeld. “Het is ongelofelijk wat er met Serena is gebeurd”, zegt Clijsters. “In mijn ogen was ze, gezien haar ervaring, de favoriete. Ze leek me fysiek scherper te staan dan tijdens de US Open. Maar goed, er zijn vandaag zoveel getalenteerde speelsters op het circuit. Pliskova en Kvitova hebben een opmerkelijke kwaliteit in hun slagen. Hetzelfde geldt voor Osaka, die haar eerste grandslam heeft gewonnen. En Collins maakte indruk op mij door Kerber te verslaan. Het is moeilijk te voorspellen wie zal winnen.”

Serena Williams uitgeschakeld op Australian Open na dramatische ommekeer, Kim Clijsters blijft zo “Super Mom”
Foto: BELGA

Zelf won Clijsters de Australian Open in 2011. Vandaag is de 35-jarige Limburgse actief in het Legendstoernooi. Aan de zijde van de Chinese Li Na won ze woensdag met 4-2 en 4-3 (5/3) van de Australische Nicole Bradtke en de Amerikaanse Mary Joe Fernandez. “Ik vind het heel leuk om hier met Li Na te spelen. Toen we nog op het circuit waren, hebben we veel samen getraind”, vertelt Clijsters. “Ik hou ervan dat ze altijd normaal is gebleven. Ze was een van de grappigste en liefste speelsters op het circuit. Ook haar speelstijl beviel me. Ze knokte altijd tot de laatste bal.”

Serena Williams uitgeschakeld op Australian Open na dramatische ommekeer, Kim Clijsters blijft zo “Super Mom”
Foto: REUTERS

Osaka verslaat Svitolina

In de halve finale staat Pliskova tegenover de Japanse Naomi Osaka (WTA 4). Die zette de Oekraïense Elina Svitolina (WTA 7) opzij met 6-4 en 6-1. Voor beide vrouwen is het de eerste keer dat ze bij de laatste vier zitten in Melbourne.

Pliskova won twee van drie vorige ontmoetingen met Osaka maar is op haar hoede. “Sinds de US Open (die Osaka in september 2018 won, red) is ze bezig aan een mooie reeks. Zij is een gevaarlijke speelster. Maar er is geen enkele speelster zo gevaarlijk als Serena, dus ik ga ervan genieten en we zien morgen wel wat het geeft.”

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.